Nieuws
Blog Maurice

What else is NWE?

NIEUWNWENIEUWNWENIEUWNWENIEUWNWENIEUWNWENIEUW


Door Maurice Dujardin, directeur De Nieuwe Vorst

wo 22 augustus 2018
Blog

Een nieuwsbericht op de nieuwe site van een nieuwe Vorst. Wacht, wat, een nieuwe Vorst? Ja, de Vorst is nieuw. Niet helemaal natuurlijk, maar toch. Heel veel is nieuw – een nieuw theaterseizoen met nieuwe voorstellingen, van vaak nieuwe makers voor een vaak net zo nieuw publiek. Minder belangrijk voor jou is dat er ook aan de achterkant van alles nieuw is.

Toen we bedacht hadden dat we alles wilden veranderen – van envelop tot website, van vlaggen bij de voordeur tot posters in de stad – dachten we ook na over onze naam. Misschien moest die ook helemaal anders. We vroegen mensen om ons heen wat zij daarvan dachten. Dat leerde ons dat er niks mis is met onze naam. De Vorst is een begrip en staat al vijfentwintig jaar als een huis. Het ‘nieuwe’ voor De Vorst hoort daar nu helemaal bij, sinds dat woord er elf jaar geleden aan werd toegevoegd. Alleen schreven we het anders. We lieten wat klinkers weg en zo werd het De NWE Vorst. Nu gaan we het schrijven zoals je het schrijft. Waarom?

Nieuw is voor ons belangrijk. Hier gebeurt steeds iets nieuws.

Los van de verwarring (‘waar is En-Wee-Ee eigenlijk een afkorting van? Worden jullie gesponsord door een energiebedrijf?’) telt voor ons vooral een eenvoudige reden. Als we dan De Nieuwe Vorst zijn, moeten we dat woord niet verdekt opstellen maar voluit schrijven. Benadrukken dat het hier De Nieuwe Vorst is. Door dat woord groot en belangrijk te maken laten we zien wat voor ons belangrijk is.

En nieuw ís voor ons belangrijk. We zijn een huis waar steeds iets nieuws gebeurt. Je komt hier voor nieuwe verhalen, nieuwe ideeën, nieuwe bewegingen, nieuwe beelden. Bedacht en gebracht door mensen voor wie het ook nog allemaal nieuw is.

Nieuw is trouwens niet van steen. Stel je komt naar een voorstelling die een paar maanden oud is, en gisteren ook al bij ons speelde. Voor jou is het nog helemaal nieuw en voor de makers en spelers geldt hetzelfde. Niemand komt hier voor meer van hetzelfde. Zo bezien is het woord Nieuw ook een oproep aan onszelf, om ervoor te zorgen dat we onze naam steeds blijven waarmaken. Kom (opnieuw) voor iets nieuws.


Laat horen wat je vindt!