0218 Act

ACT, Johan Leysen speelt Beckett

Kris Verdonck | HZT

Samuel Beckett, de opmerkelijke Ierse schrijver en dichter uit de twintigste eeuw wordt vanavond op vier verschillende manieren gepresenteerd: een monoloog door Johan Leysen, een wetenschappelijke lezing, een video-installatie en een concert. Met als basis Beckett’s bundel Stories and Texts for Nothing.

Leeft Beckett nog? Nee, Beckett is dood maar zijn erfenis leeft verder in de hoofden van theatermakers, kunstenaars, liefhebbers en ook zij die nooit iets van hem lazen.
Tijdens deze gecureerde Beckett-avond verkent Kris Verdonck verschillende aspecten van de verhouding tussen mens en machine in het werk van Samuel Beckett.

Johan Leysen speelt een monoloog met teksten van Beckett, een wetenschapper geeft een lezing over geheugen, neurologie, machines en bewustzijn, er is een nieuwe video-installatie die een immersief (post-)apocalyptisch landschap creëert en een concert.

Becketts Stories and Texts for Nothing (1946-1952) vormen de basis voor deze avond. Deze bundel korte verhalen en teksten gaan over het verplaatsen of verdrijven van oudere mannen die op deze manier gedwongen worden hun bescheiden bestaan op te geven en op zoek te gaan naar een nieuwe plek. Uitgeschakeld. Beckett was gefascineerd door deze groep mensen, de uitgeschakelden.
Sinds zijn dood heeft de technologie die hem zo interesseerde, die groep uitgeschakelden in snel tempo doen toenemen. Hebben we nog een plek in een wereld waarin we niet alleen steeds meer vervangen worden door machines, maar die ook door ons eigen toedoen een weg richting onbewoonbaarheid is ingeslagen?

Meer info en credits

Kris Verdonck bespeelt als regisseur een grensgebied tussen beeldende kunst, theater, performance en architectuur. Vorig seizoen creëerde hij Conversations (at the end of the world), dat jubelend werd ontvangen en genomineerd voor zowel het Nederlandse als het Vlaamse Theaterfestival. De komende 4 jaar richt Verdonck zich op het onderzoek naar de raakvlakken tussen het werk van auteur Samuel Beckett en het traditionele No theater. Het No theater is een Japans UNESCO beschermd muziektheatergenre uit de 14de eeuw. Voor Verdonck komt Beckett met zijn theater waarin (het) Niets gebeurt, op inspirerende wijze dicht in de buurt van het geheim dat de No-acteurs al zo lang kennen.

Samuel Beckett (1906) was een Ierse romanschrijver, toneelschrijver, korte verhalenschrijver, theaterregisseur, dichter en literair vertaler.
Hij heeft heel wat uiteenlopende werken geschreven. Wat in al zijn werken terugkomt is de absurditeit van het leven. Hij is als het ware constant op zoek naar de zin van het bestaan. In die tijd was hij absoluut niet de enige. Schrijvers, kunstenaars en filosofen creëerden een nieuwe filosofische stroming: het absurdisme.

Delen

Tickets
  • normaal € 17,00
  • Vroege Vogels € 12,00
  • < 25 jaar en studenten € 10,00
  • FHK 50% € 8,50

Genre

Theater, Film, Muziek, Lezing / Gesprek