0218 Act

ACT, Johan Leysen speelt Beckett

Kris Verdonck | HZT

Samuel Beckett -dichter, schrijver, Nobelprijswinnaar- was niet bijster optimistisch over het lot van de mens. Multi-kunstenaar Kris Verdonck verkent Beckett’s kijk op de mensheid, op de rand van uitsterven. Met een combinatie van theater, wetenschap en high-tech.

Wie eerder een voorstelling van Kris Verdonck zag, weet dat de Vlaming balanceert tussen beeldende kunst, performance art en theater. Dat levert prachtige abstracte toneelbeelden op, en dat is bij ACT niet anders.
Acteur Johan Leysen voert teksten van Beckett op. De Ierse schrijver poogde de herinneringen en spoken die hem achtervolgen van zich af te schrijven. Leysen is zelf ook een spookachtige aanwezigheid – is hij er echt, of is het een hologram?

Wetenschappers reageren tijden de voorstelling op Beckett, met teksten over geheugen, neurologie, machines en bewustzijn.
En Kris Verdonck maakt voor ACT een nieuwe installatie, MASS #2, waarin vier poëtische landschappen zonder mensen zich ontvouwen.

Meer info en credits

Regie Kris Verdonck, spel Johan Leysen, dramaturgie Kristof van Baarle.

Kris Verdonck bespeelt als regisseur een grensgebied tussen beeldende kunst, theater, performance en architectuur. Vorig seizoen creëerde hij Conversations (at the end of the world), dat jubelend werd ontvangen en genomineerd voor zowel het Nederlandse als het Vlaamse Theaterfestival. De komende 4 jaar richt Verdonck zich op het onderzoek naar de raakvlakken tussen het werk van auteur Samuel Beckett en het traditionele No theater. Het No theater is een Japans UNESCO beschermd muziektheatergenre uit de 14de eeuw. Voor Verdonck komt Beckett met zijn theater waarin (het) Niets gebeurt, op inspirerende wijze dicht in de buurt van het geheim dat de No-acteurs al zo lang kennen.

Samuel Beckett (1906) was een Ierse romanschrijver, toneelschrijver, korte verhalenschrijver, theaterregisseur, dichter en literair vertaler.
Hij heeft heel wat uiteenlopende werken geschreven. Wat in al zijn werken terugkomt is de absurditeit van het leven. Hij is als het ware constant op zoek naar de zin van het bestaan. In die tijd was hij absoluut niet de enige. Schrijvers, kunstenaars en filosofen creëerden een nieuwe filosofische stroming: het absurdisme.

Delen

Tickets
  • normaal € 17,00
  • < 25 jaar en studenten € 10,00
  • FHK 50% € 8,50

Genre

Theater, Film, Muziek, Lezing / Gesprek