Bekijk tickets

Alle woorden die ik nog niet kende

Ahilan Ratnamohan

Tijdens zijn eerste jaren in België verzamelde Ahilan Ratnamohan Nederlandse woorden die hij nog niet kende. Het werd een lijst van 840 woorden die hij tegenkwam in boeken, krantenartikels of brochures die circuleerden in de kunstensector. 'Alle woorden die ik nog niet kende' is een monoloog met alle woorden uit zijn lijst.

De generositeit van Ahilans poging om het Nederlands onder de knie te krijgen, is als een warme deken op een koude avond

Ahilan is taal-enthousiast en doorgaans bezig met het aanleren van minstens twee talen tegelijkertijd. Hoewel Nederlands hem voortdurend omringt, liet hij die taal lang aan de kant liggen. De lijst van 840 woorden sluimerde lang in Ahilans achterhoofd, tot hij op een dag de drang voelde zich weer op het Nederlands te werpen.

Tijdens de voorstelling dienen er zich verschillende vragen rond taal aan; letterlijke, maar ook op maatschappelijk en politiek niveau.
Waarom wil hij zijn Nederlands op dit precieze moment verbeteren? Kan een compliment eigenlijk ook kritiek zijn? Wat betekent het om een woord van Thierry Baudet te erven? En om een nieuwe woordenschat in gebruik te nemen? Zal deze monoloog überhaupt begrijpelijk zijn voor Ahilans ‘medemigranten’?

quote
Het is hypnotiserend zoals Ratnamohan klankgedichten van het Nederlands weet te maken, waarvan het zoeken naar de juiste woorden de kern vormt. Hij wil de machteloosheid niet te kunnen zeggen wat hij wil zeggen voorbijstreven.
- Theaterkrant Lees meer

Ahilan Ratnamohan ontving in 2022 het TheaterTekstTalent Stipendium voor het uitwerken van de theatertekst Alle woorden die ik nog niet kende.

Meer info en credits arrow-right

Van en met Ahilan Ratnamohan
Feedback Thomas Bellinck, An Vandermeulen en Koba Ryckewaert
Productie ROBIN
Met de steun van Kaaitheater en het TheaterTekstTalentstipendium van Het Prins Bernhard Cultuurfonds
In samenwerking met Fonds De Versterking

Delen

  • email
  • whatsapp
  • twitter
  • facebook
  • linkedin
English