0131 0201 Assad 1
0131 0201 Hulst Tarenskeen Romy Treebusch

Assad

Jan Hulst & Kasper Tarenskeen | Frascati Producties

ASSAD is een mozaïekvertelling tegen de achtergrond van beslissende gebeurtenissen in de oorlog in Syrië.


De scènes spelen zich af in de presidentiële vertrekken in Damascus, tussen de tempels van Palmyra, het hoofdkantoor van de Vogue in New York, in Londen, Tel-Aviv, Amsterdam en de hemel boven Aleppo.

Het verhaal van vier individuen die verstrikt zijn geraakt in de grootste clusterfuck van onze tijd. Vier levens die voor altijd getekend zullen zijn door Bashar al-Assad, de verlegen student medicijnen die uitgroeit tot oorlogsmisdadiger.

Jan Hulst & Kasper Tarenskeen (Nederland, 1987 & 1988) maken sinds 2014 stukken bij Frascati Producties en Toneelgroep Oostpool. ASSAD is de eerste voorstelling met hun eigen stichting. Dit keer geen bewerking van een klassieker om via een omweg over het heden te spreken maar de open wond die Syrië is: een voorstelling gebaseerd op waargebeurde verhalen. ASSAD is een poging om gebeurtenissen, mensen en beslissingen te begrijpen. Daar, maar ook hier in Nederland. Juist de burgeroorlog in Syrië toont hoe moeilijk het is goed van kwaad te onderscheiden. En niet pas achteraf, maar nu, terwijl wij met onze borrelnootjes voor de televisie zitten.

Getipt door NRC als cultureel hoogtepunt van het voorjaar.
0131 0201 Assad 2
Jane is een goedbedoelende, tikje oppervlakkige twintiger die eindelijk eens iets wil schrijven dat ‘ertoe doet’. En hoera: haar grote kans dient zich aan als ze in 2010 voor de Vogue op reportage mag naar Syrië om wereldverbeterende journalistiek te bedrijven. Dat moet wel verschrikkelijk misgaan. En dat is ook precies wat er gebeurde. (interview met Hulst en Tarenskeen)
Volkskrant - Lees meer
Hun voorstelling laat westers privilege op schrijnende wijze contrasteren met de onmenselijke gehaktmolen van de Syrische burgeroorlog.
De Groene Amsterdammer - Lees meer
Meer info en credits

Tekst & regie Jan Hulst, Kasper Tarenskeen, spel Dunya Khayame, Eeke Boonstra, Gökhan Girginol, Chiem Vreeken, muziek David van der Leeuw, Kasper Tarenskeen, video art Pieter Hulst, Jan Hulst, kostuumontwerp Nola van Timmeren, techniek en lichtontwerp Ramses van Hurk, zakelijke leiding Saskia Heerkens, productie Nicolette Aschermann, publiciteit Alles voor de Kunsten, Rosa van Wissen, publiciteitsbeeld Hans van der Leeuw, grafische vormgeving Jasmijn de Nood.

ASSAD is een voorstelling van Hulst & Tarenskeen in co-productie met Frascati Producties en Toneelgroep Oostpool & de Coproducers


Delen

Tickets
  • normaal € 17,00
  • Vroege Vogels € 12,00
  • FHK 50% € 8,50

Genre

Theater

Filter

Engagement, Eigenzinnig, Nieuwe makers