Bekijk tickets

Borboletas

Gery Mendes | Orkater

Borboletas is een solo van de uit Kaapverdië afkomstige muzikant/acteur Gery Mendes, ontstaan vanuit gesprekken met zijn vader. Een muzikale dans kriskras door de tijd, langs de liefde, de misère van zijn jeugd, dienstplichtig vechten voor een regime dat zijn volk onderdrukt, langs het geweten, naar de vraag: was mijn vader een held of een verrader?

Vlindertje vlindertje.
Leef in het hier en nu een overwinninkje.
Sterf vandaag reïncarneer ooit vind ik je.
Bind ik je vast op mijn rug en dan klimmen we


Een vader en een zoon.
Allebei hebben ze herinneringen. De mooie plaatjes staan op het netvlies, maar daarachter, dieper in het lijf, verder in de achterkamers van het geheugen liggen de weggedrukte beelden.

Borboletas gaat over een oorlog. Een oorlog die voor de vader een uitvlucht betekende, de mogelijkheid om de armoede en zijn eiland achter zich te laten, naar het Westen te varen om ooit, als een koning, terug te keren. Voor de zoon is de oorlog iets dat hij denkt te herkennen in zijn vader, in zijn vurige temperament, of stille afwezigheid. Hij herkent een echo van die oorlog ook in zichzelf, al stond hij nooit op dat slagveld.

Als verhalenverteller en multi-instrumentalist met wortels in de hiphop, gebruikt Gery Medes de muziek die in zijn dna zit: Kaapverdiaanse muziek zoals morna, funana, batuku, opzwepende West Afrikaanse feestmuziek, en hiphop. Bij Orkater maakte hij met Orkatercollectief Sir Duke de voorstellingen The Blackout van ’77, Hatta & De Kom, en Guilty until Proven en was hij verantwoordelijk voor de muziek van Woiski vs. Woiski en De Gliphoeve waarin hij ook als speler en muzikant te zien was.

Meer info en credits arrow-right

Concept, spel Gery Mendes, regie Benji Reid, tekstadvies Maarten Van Hinte, decor Zico Lopes, kostuumontwerp Sandro Lima.

Delen

  • email
  • whatsapp
  • twitter
  • facebook
  • linkedin
English