Bekijk tickets

Bram vindt ruimte

Bram van Helden

In 'Bram vindt ruimte' neemt Bram van Helden het publiek mee naar een plek van rust en aandacht. Naar een verbeelde kamer uit Japan, waar hij graag zou willen zijn en soms voor heel even is. Naar een kamer die zichzelf opbouwt en waarin je kan verdwijnen.

De voorstelling probeert stap voor stap een beeld waar te maken en dit moment vast te houden. Ondertussen laten de klanken van geluidskunstenaar Mathijs Leeuwis je schipperen tussen de realiteit van de theaterzaal en de droom van een ruimte.

quote
De vraag is niet of dit theater is, want het gaat zo overduidelijk juist over het theater. Het theater als ruimte. Als ruimte binnen de wereld daarbuiten. [...] En geloven we dat dit huis de plek is die een verhaal vertelt. Een verhaal dat zich helemaal als vanzelf in ons eigen hoofd ontrolt.
- Theaterkrant (Keuze van de criticus) Lees meer

Het werk van Bram van Helden reist en landt tussen verschillende disciplines, van theater tot beeldende kunst. In zijn werk maakt hij van objecten en ruimtes hoofdpersonages om zo de centrale positie van de mens in de wereld te bevragen. Eerder werk van zijn hand was o.a. te zien op de Dutch Design Week, Theaterfestival de Parade, Festival Cement en Willem Twee kunstruimte.

quote
Bram vindt Ruimte is geen truc, je weet precies wat er gebeurt, en toch betovert het. Wat mij tijdens de repetities van de kluschoreografie, het opbouwen van de kamer, opviel was hoe krachtig het theater van de dingen werkt. Je vergeet de mens direct, en door hun vorm en hun bewegingen krijgen de dingen karakter. Een tatami die als een rups over de vloer kruipt: ontroerend. Een mat die als een puzzelstukje op de juiste plek valt: bevredigend. Een muur die in een enkele beweging oprijst: stoer!
- Interview Mister Motley Lees meer

Meer info en credits arrow-right

Regie, bouw: Bram van Helden
Ontwerp en bouw: Danielle van der Kooij
Bouw: Tessa Verbei
Dramaturgie: Anne Leijdekkers
Muziek: Mathijs Leeuwis
Licht: Jolein Kop, Tom Heintz
Performance: Bram van Helden, Tom Heintz, Thijn Kolk
Productie: Rick Hooijberg, Festival Cement, Het Zuidelijk Toneel
Mogelijk gemaakt door: Festival Cement, PLAN Talentontwikkeling Brabant, Gemeente Tilburg, Kunstloc

Delen

  • email
  • whatsapp
  • twitter
  • facebook
  • linkedin
English