Clybournepark 800X450Px
Scenefotos Clybourne Park Sharon Jane D 20
Scenefotos Clybourne Park Sharon Jane D 9060
Scenefotos Clybourne Park Sharon Jane D 27
Scenefotos Clybourne Park Sharon Jane D 9709

Clybourne Park

Wellmade Productions

De derde theatervoorstelling in de Raisin Cycle: Clybourne Park. Over raciale spanningen en gentrificatie. Over de eerste zwarte familie in een witte wijk. En de eerste witte familie in een zwarte wijk.

In de buurt Clybourne Park in Chicago wordt voor weinig geld een huis verkocht aan een zwart gezin, de eerste zwarte familie in de witte wijk. Prompt beginnen de buren zich te roeren, bevreesd als ze zijn om hun gemeenschap: voor je het weet wordt de buurt onbewoonbaar.

Jaren later kopen Steve en Lindsey een huis in Clybourne Park, voor een fiks bedrag. Zij gooien het tegen de vlakte om op die plek iets nieuws te kunnen bouwen. Zij zijn het eerste witte gezin in een zwarte buurt. Het zorgt allemaal voor de nodige onrust. Bezorgde buren roeren zich: voor je het weet wordt de buurt onbetaalbaar.


Well Made Productions brengt theater, film, fotografie en verhalen van niet-witte auteurs vanuit een bicultureel perspectief en ontving in 2017 de Amsterdamprijs voor de Kunst.

Na het succesvolle A Raisin in the Sun en Beneatha’s Place brengt Well Made Productions de derde voorstelling van de Raisin Cycle: Clybourne Park. De Amerikaanse toneelschrijver Bruce Norris schreef het stuk als spin-off van A Raisin in the Sun, de Broadway-klassieker van Lorraine Hansberry uit 1959. Ook het uiterst actuele Clybourne Park (2010) werd een Broadway-hit en won talloze prijzen, waaronder de prestigieuze Pulitzerprijs.

Het racisme in Clybourne Park sluimert vooral onderhuids.
NRC - Lees meer
De voorstelling, onder regie van Teunkie van der Sluijs, bevat heel veel subtiele verwijzingen naar allerlei soorten discriminatie, niet alleen als het gaat om huidskleur, ook om man-vrouwverhoudingen, klassenverschillen, lichamelijke en geestelijke handicaps.
Theaterkrant - Lees meer
‘Ik ben zo iemand die dan gewoon in kapitalen ‘O, MIJN GOD’ in de kantlijn zet.’
Interview met vertaalster Esther Duysker in de Volkskrant - Lees meer


'Hoe zwarter, hoe beter!'
Vier voorstellingen met hetzelfde thema.

Meer info en credits

Regie Teunkie van der Sluijs
Tekst Bruce Norris
Vertaling Esther Duysker
Cast Joy Wielkens, Anke van ‘t Hof, Sergio IJssel, Yorick Zwart, Marcel Osterop, Peter van Heeringen, Margje Wittermans | Geluidsontwerp Ata Güner
Lichtontwerp/kostuum Clement & Sanôu
Decorontwerp Niek Kortekaas en Sjoerd Kortekaas
Dramaturgie Karim Ameur
Techniek Dave Conijn en Gijs Brinkman
Zakelijke leiding Ellen Tjon A Meeuw
Artistieke leiding Samora Bergtop
Productieleiding Eva Hermus
Publiciteit Frédérique Donker en Roberto Ommel
Grafische vormgeving Design Guys

In coproductie met Internationaal Theater Amsterdam en Likeminds

Delen

Tickets
  • normaal € 17,00
  • Vroege Vogels € 12,00
  • FHK 50% € 8,50

Genre

Theater

Filter

Engagement