Crispr

CRISPR

Davy Pieters

CRISPR is het eerste deel van het vierluik dat Davy Pieters maakt over het opgroeien van de mens in een toekomstige wereld. Centraal staat de levenscyclus, waarin we de mens volgen tijdens geboorte, jeugd, volwassenheid en dood.

De kinderen van de genselectie

De voorstelling zoomt in op de kinderen die geboren worden na het toepassen van de revolutionaire crispr–cas techniek. De ontwikkelaars van deze ‘genetische schaar’, waarmee erfelijk materiaal zich laat bewerken, kregen hiervoor de Nobelprijs.

Met crispr–cas wordt het mogelijk om bewuste keuzes te maken over eigenschappen van toekomstige generaties. Wat betekent het voor een kind als je ouders al voor je geboorte een keuze maakten tussen wie je wel of niet mag zijn? Hoe behouden we onze menselijkheid als we voor genselectie kunnen kiezen?

De mogelijkheid om de techniek op deze manier toe te passen is er, het is wachten op het moment dat die ook zo ingezet gaat worden. Waar trekken we de grens van wat we aanvaardbaar vinden? Wie bepaalt die grens? Om dat te onderzoeken wil ik in deze voorstelling laten zien wat dit voor een toekomstige generatie kan betekenen. Degenen die nu geen rol spelen in de discussie, maar voor wie het wel bepalend is voor de rest van hun leven.
Davy Pieters

Over Davy Pieters

Davy Pieters maakte eerder The unpleasant surprise en How to build a universe. De eerste voorstelling werd in 2018, samen met How did I die, geselecteerd voor de Biënnale van Venetië. How to build a universe werd in 2019 bekroond met de VSCD Mimeprijs. In juni 2021 ging haar nieuwste werk, Do not look back with regret, in première.

Meer info en credits

concept en regie Davy Pieters muziek Jimi Zoet

Delen

Tickets
  • normaal € 17,00
  • Vroege Vogels € 12,00
  • < 25 jaar en studenten € 10,00
  • FHK 50% € 8,50

Genre

Theater