TE GAST

Dag van de Filosofie

Departement Filosofie Tilburg University

Vandaag vind je de jaarlijkse Dag van de Filosofie bij De Nieuwe Vorst in Tilburg. Een dag vol prikkelende lezingen, theater & kunst. Deze dag is onderdeel van de nationale Maand van de Filosofie. Het thema van dit jaar is ‘weerloos en waardevol’, gebaseerd op de beroemde versregel van dichter Lucebert:

alert

Middagprogramma: 14:00 - 17:15
Avondprogramma: 19:00 - 22:00

Tickets 👇

ALLES VAN WAARDE IS WEERLOOS

Maar wat betekent dat eigenlijk? Wanneer is iets van waarde en hoe drukken we die waardering uit? In onze samenleving drukken we waarde graag uit in cijfers of met een meetlat. Wie het snelst kan rennen, wint de beker. Wie de meeste volgers heeft op social media, is het interessantst. Is iets méér waard wanneer méér mensen het waarderen? Wat zegt ons eigen oordeel dan nog? En zijn juist de dingen die niet te meten zijn, misschien het meeste waard?

Marjolijn van Heemstra

Verschillende filosofen verbonden aan Tilburg University gaan tijdens deze dag dieper in op deze vragen vanuit de natuur, kunst, markt en politiek. Ook presenteert schrijver, dichter en theatermaker Marjolijn van Heemstra haar nieuwe essay over de waarde van de ruimte. Tinneke Beeckman, columniste bij de Standaard en winnares van de Hypatia prijs in 2022, geeft een kritische reflectie op het thema. Daarnaast reageert een aantal lokale kunstenaar-filosofen reageren op het thema in de vorm van een expositie. Zie hieronder het programma en de onderwerpen:

Middag 14:00 - 17:15
Marjolijn van Heemstra: Wat is ruimte waard? / Sander Bax: Kunnen we Lucebert nog waarderen? / Hanne Jacobs: Kunst en Anomalie / Huub Brouwer: Wie moet je zijn om mee te tellen? / Roos Slegers: Vergeten stukjes van jezelf / Thomas Decreus: Waarde en ontwaarding: mens, natuur en kapitaal / Bart Engelen: Morele waarde, weerloos of weerbaar?

Avond 19:00 - 22:00
Tinneke Beeckman: Vrijheid als hoogste waarde? / Ruud Welten: Weerloos naakt / Lydia Baan Hofman: Ecofeminisme / Annemijn Rijk: Impact middels choreografie en fenomenologie / Willem van der Deijl-Kloeg: Is economische waarde oppervlakkig? / Filip Buekens: Waarom zijn authentieke objecten waardevol? / Tim Christiaens: Online kwetsbaarheid, anders bekeken / Jonge Denker Syb Faes: Het toen, nu en dan van cijfers


Organisatie

De Tilburgse Dag van de Filosofie wordt dit jaar georganiseerd door het Departement Filosofie van Tilburg University en Sophie Sanders, alumna en cultureel ondernemer. De Dag wordt mogelijk gemaakt door de Gemeente Tilburg, Tilburg University en Theater de Nieuwe Vorst.

TICKETS:

Delen

  • email
  • whatsapp
  • twitter
  • facebook
  • linkedin
English