geannuleerd

Dagboek van een leeg bed

Mokhallad Rasem | Toneelhuis

Dagboek van een leeg bed is een poëtische uitnodiging om na te denken over het verglijden van de tijd, over afstand en intimiteit, over afscheid moeten nemen en weer opnieuw beginnen.

Vanwege de aangescherpte corona-maatregelen is Toneelhuis genoodzaakt deze voorstelling te annuleren. Alle kaartkopers zijn geïnformeerd via mail. Er wordt gezocht naar een alternatieve datum.

===

Op scène alleen een leeg bed op een vloer van papier en foto’s, summier vertrekpunt voor een verhaal dat uitnodigt tot een reflectie over het leven en hoe wij daarnaar kijken.

Mokhallad Rasem verzamelt al twintig jaar persoonlijke notities: hij noteert dagelijks beelden die hem in zijn dromen verschijnen, herinneringen die opduiken en indrukken die vanuit de dagelijkse werkelijkheid zijn verbeelding binnen tuimelen. Tussen een leeg bed en dozen vol herinneringen verwoordt Mokhallad Rasem nu eens diepzinnige gedachten en heftige emoties, dan weer verstilde observaties en verrassende fantasieën.

Een reis door de metaforen van de Arabische taal

En dat alles voor het eerst in zijn moedertaal, het Arabisch.
‘Ik schrijf mijn notities vanuit mijn gevoel. Ik wilde een keer niet over de taal hoeven nadenken. Wanneer ik in het Nederlands speel, speel ik in een geleende taal. Daarom doe ik het in mijn moedertaal. Het Arabisch is een rijke, muzikale en poëtische taal met veel synoniemen, veel associaties en veel mogelijkheden tot interpretatie.’

Deze voorstelling is in het Arabisch met Nederlandse boventitels.


‘Ieder van ons heeft een dagboek in zijn hoofd: feiten en gebeurtenissen die ons tekenen, details die we ons herinneren, geuren, kleuren, angsten en andere gevoelens. Ik vertrek vanuit mijn eigen levensverhaal dat ik ophang aan bepaalde feiten sinds mijn geboorte in 1981 in Bagdad op het moment dat elders in de stad het alarm afgaat. Mijn verhaal is niet per se boeiender dan dat van andere mensen, maar het kan misschien toegang geven tot gedachten en gevoelens die universeel herkenbaar zijn. Ik heb me vaak als een vis gevoeld die aanspoelt op het strand en spartelt tot het tij weer binnenkomt… Verwacht geen documentair verhaal, verwacht geen commentaar op politieke situaties, maar een reis door de metaforen van de Arabische taal die mijn moedertaal is.’

Dagboek van een leeg bed is een intimistische, poëtische vertelling in woord, beeld en klank, persoonlijk én universeel.
Theaterkrant - Lees meer
Met dit stuk levert hij een intimistisch kleinood af voor een wereld vol geweld.
De Standaard - Lees meer
Meer info en credits

Van en met Mokhallad Rasem
productie Toneelhuis
met de steun van Casa Kafka Pictures - Casa Kafka Pictures Tax Shelter empowered by Belfius

Delen