Mg 8063 Dark Numbers  Foto Casper Koster
Mg 8335 Dark Numbers  Foto Casper Koster
1117 Campagnebeeld Dark Numbers Lowres
met dutchbat veteranen

Dark Numbers

Tea Tupajic | Frascati Producties

Een ontmoeting tussen soldaten en een kunstenaar tussen het heden en een verleden dat hen allen ’s nachts wakker houdt.

De in Bosnië geboren Tea Tupajić stapt in één van de donkerste geschiedenissen van het hedendaagse Europa. Voor de performance Dark Numbers nodigt ze veteranen van de Nederlandse vredesmissie Dutchbat III uit als medemaker en performer. Met vier van hen zal ze het podium delen.

Gedurende de Bosnische oorlog in de jaren ’90 stond Dutchbat III onder het commando van de Verenigde Naties. Het was hun taak de moslimenclave in de door de VN aangewezen safe zone Srebrenica te beschermen. Nadat zij vertrokken vonden meer dan 8000 moslimmannen en -jongens door Bosnisch-Servische troepen de dood, een gebeurtenis die door het Internationale Strafhof tot een daad van genocide werd verklaard.

"We learn from history that we learn nothing from history."
George Bernard Shaw

Tupajić presenteert intense en ongecensureerde verhalen van de Dutchbat-veteranen. Wie waren deze jonge mannen en vrouwen? Wat motiveerde hen naar een oorlog te gaan die niet van hun was? Welke beelden houden hen nu nog wakker?

Meer info en credits

Concept & uitvoering Tea Tupajić, performers Liesbeth Beukeboom-de Jong, Wim Dijkema, Hans de Jong, Gerry Kremer, Olaf Nijeboer, Alice Schutte en Jeroen van der Werke, techniek Attila Nemeth Frascati Producties, co-productie (Amsterdam), BIT Teatergarasjen (Bergen), Theatre Garonne (Toulouse) Teaterhuset AvantGarden (Trondheim) en Inkonst (Malmö).

Tea Tupajić (Sarajevo, 1984) is theaterregisseur. Ze initieert langdurige projecten waarin ze onderzoek doet naar het potentieel van kunst in complexe, controversiële, politieke kwesties. Tupajić's werk wordt internationaal getoond in theaters, festivals, galleries en in de publieke ruimte. Tea Tupajić is afgestudeerd in theater en radio aan The Academy of Dramatic Art in Zagreb.

Delen

Tickets
  • normaal € 17,00
  • Vroege Vogels € 12,00
  • FHK 50% € 8,50

Genre

Theater

Filter

Engagement, Verdieping