Bekijk tickets

De Foetushemel

Ulrike Quade

In De Foetushemel wordt de kijk op abortus en het beëindigen van leven in een bredere context geplaatst. Het gaat niet alleen om het recht op abortus, maar om het creëren van ruimte voor het bestaan van iedereen, ongeacht hun gender, seksualiteit of geboorterecht.

Hoe voelt het om terecht te komen in een andere wereld en erachter te komen dat je op aarde eigenlijk niet thuishoort? Dat je als non-binair persoon van kleur erachter komt dat je als foetus geaborteerd had moeten worden? Dit overkomt Freddie (Naomi Grant). In de voorstelling De Foetushemel twijfelt hen aan diens identiteit en wordt geconfronteerd met de binairiteit van het menselijk bestaan; man of vrouw, zwart of wit, links of rechts, pro-life of pro-choice. Hoe zou de wereld eruitzien als we ons loskoppelen van deze dualiteiten?

De Foetushemel is een verhaal over transformatie in een wereld waarin abortus, geweld en leven een nieuwe betekenis krijgen.
De digitale elementen in de voorstelling geven een extra dimensie aan de foetushemel. Door de combinatie van licht, motion capture, VR-avatars, robots en 3D-projecties ontstaat er een hybride werkelijkheid waarin alles mogelijk is.

Ulrike Quade Company en Simon(e) van Saarloos maakten de voorstelling vanwege wat het 50-jarige jubileum van Roe vs Wade (1973) had moeten zijn, maar de actualiteit haalde hen in. De wet in Amerika is inmiddels ontbonden. Reden genoeg om de voorstelling hieraan te wijden en het begrip abortus opnieuw te definiëren. Hoe kunnen we onze blik verruimen op het scheppen en beëindigen van leven?

Meer info en credits arrow-right

Schrijver, concept: Simon(e) van Saarloos, regie, concept: Ulrike Quade, regie-assistentie: Anne van Dorp, (tech.) dramaturgie: Marijke Hessels, compositie: OTION, scenografie: Hendrik Walter, content development & Kostuumontwerp: Carly Everaert, performance: Naomi Grant, (technische) productie: Iris Rodenburg, poppenmaker: Lawrence Latow & Sanne Visscher, visuals: Cris Mollee, VR specialist: Marijn Eken, archiefcollages: Mirjam Debets, 1e inspicient & Lichttechniek: Mark Thewessen, geluidtechniek: Felix Ruiters, contentmarketing: Demi Hirschfeld, context programma: Anne Kuit, programmering Dorna-robots: Hendrik Walther & Jordi Wolswijk

Delen

  • email
  • whatsapp
  • twitter
  • facebook
  • linkedin
English