Dood Paard De Meiden 8 Foto Casper Koster
1111  De Meiden 03 © Sanne Peper
1111 De Meiden 02 © Sanne Peper

De Meiden

Dood Paard

Dood Paard speelt het legendarische stuk De Meiden van de dief, toneelschrijver, zwerver, bedelaar, smokkelaar, pornograaf, dichter, romancier en prostitué Jean Genet.

‘Des Brébis Enragés’ (‘Woedende Schapen’) was de kop boven het artikel in het Franse weekblad Détective op 9 februari 1933. Op de cover staan de twee zusjes Christine en Léa Papin, allebei gekleed in een dienstjurkje met een kanten kraag.
‘Twee engeltjes? Nee! Twee monsters die in Le Mans hun madame en haar dochter de ogen uitrukten. Met lege oogkassen en ingeslagen schedels stierven de slachtoffers na een verschrikkelijk lijden.’

Jean Genet las dit artikel in de gevangenis en schreef Les Bonnes met de medegevangenen als acteurs in zijn hoofd. In de voorstelling van Dood Paard worden de zussen gespeeld door Marloes IJpelaar en Manja Topper en Madame door de Braziliaanse performer Rodrigo Batista.

Een fataal spel tussen twee meiden en een madame waarin fantasie en werkelijkheid verstrikt raken

Twee meiden/ zussen zijn in dienst bij Madame. Als Madame niet thuis is spelen ze een rollenspel waarbij de éne meid Madame speelt en de andere meid haar eigen zus. Het is een spel om eindelijk wraak te nemen, maar ook om beurtelings een keer Madame te kunnen zijn én de ultieme, perfecte meid te spelen. Het is een spel tussen klassen waarbij de vaak onzichtbare onderklasse de bovenwereld ontmoet, vergelijkbaar met de onlangs meermaals gelauwerde film Parasite van Bong Joon-ho. Madame wordt in dit spel verheerlijkt als een Maria, maar ook vernederd en vertrapt.

1111 De Meiden 06 © Sanne Peper Staand

Modeontwerper/ kunstenaar Bas Kosters maakt de kostuums die een belangrijke rol spelen in deze voorstelling. De meiden hebben een bijna fetisjistische relatie tot de kleren van Madame. Haar garderobe speelt een hele belangrijke rol. Ze kruipen om beurten uit de krochten van hun meidenbestaan en transformeren in Madame.

Een smakelijke bewerking van De Meiden, even aards als poëtisch waarin kleurrijk wordt gevloekt en gescholden, en virtuoos wordt gepareerd.
de Volkskrant
Als de Braziliaanse performer Rodrigo Batista halverwege het stuk als de Madame zijn opwachting maakt, steelt hij de show: zijn spel is zo ‘over the top’ dat hij eerder op een hysterische influencer lijkt.
NRC - Lees meer
Meer info en credits

De voorstelling wordt gemaakt door Marloes IJpelaar, Rodrigo Batista, Manja Topper, Joachim Robbrecht, Bas Kosters en Michael Yallop.

Delen

Tickets
  • normaal € 17,00
  • < 25 jaar en studenten € 10,00
  • FHK 50% € 8,50

Genre

Theater