Dood Paard De Meiden 8 Foto Casper Koster

De Meiden

Dood Paard

De Meiden geeft een beeld van de Madames en de meiden van deze tijd: de illegale schoonmakers, prostituees, de fruitplukkers, de pakjesbezorgers, de afwassers. De Meiden in 2020 leven in de schaduwwereld die in onze maatschappij onmisbaar en onzichtbaar is.

Twee meiden/zussen zijn in dienst bij Madame. Als Madame niet thuis is spelen ze een rollenspel waarbij de éne meid Madame speelt en de andere meid haar eigen zus. Het is een spel om eindelijk wraak te nemen, maar ook om beurtelings een keer Madame te kunnen zijn én de ultieme, perfecte meid te spelen. Een spel tussen klassen, waar Madame wordt verheerlijkt als Maria maar ook vernedert en vertrapt.

Dief, toneelschrijver, zwerver, bedelaar, smokkelaar, pornograaf, dichter, romancier, prostitué Jean Genet las in 1933, terwijl hij in de gevangenis zat, een artikel met als titel ‘Des Brébis Enragés’ (‘Woedende Schapen’). Twee zusjes werkten in dienst bij een familie in Le Mans. Ze stonden bekend als perfecte dienstmeisjes tot op een dag de heer des huizes thuiskomt en zijn vrouw en dochter in een plas bloed en zijn huis kort en klein geslagen aantreft. De meisjes liggen schoon gewassen samen in één bed.

Dit inspireerde Genet tot het schrijven van Les Bonnes (De Meiden). In de versie van Dood Paard van dit legendarische stuk zal Madame gespeeld worden door de Braziliaanse performer Rodrigo Batista.


Meer info en credits

De voorstelling wordt gemaakt door Marloes IJpelaar, Rodrigo Batista, Manja Topper, Joachim Robbrecht, Bas Kosters en Michael Yallop.

Delen

Tickets
  • normaal € 17,00
  • Vroege Vogels € 12,00
  • < 25 jaar en studenten € 10,00
  • FHK 50% € 8,50

Genre

Theater