1122 De Oesterprinses Fes
1122 Oesterprinses Op02
1122 Oesterprinses Op06
1122 Oesterprinses Op07
Filmconcert

De Oesterprinses

Flat Earth Society

De knotsgekke bigband Flat Earth Society viert twintig lentes. Hoog tijd voor een retake van een van hun meest succesvolle producties, rond de stomme filmklassieker ‘De Oesterprinses’ van Ernst Lubitsch.
Zet je schrap voor een turbulente, onvoorspelbare rit.

Deze voorstelling is geprogrammeerd in samenwerking met Paradox.

De unieke Belgische vijftienkoppige bigband Flat Earth Society geeft al sinds 2006 regelmatig filmconcerten waarbij film voorzien wordt van livemuziek. Speciaal voor deze gelegenheid wordt een nieuw gerestaureerde versie van De Oesterprinses vertoond, in superieure beeldkwaliteit. Voorafgaande hieraan wordt de korte Belgische film SS Belgenland, ook voorzien van muziek door Flat Earth Society. Flat Earth Society wordt geleid door Peter Vermeersch, producer van onder andere dEUS.


DE OESTERPRINSES (DIE AUSTERNPRINZESSIN) – Ernst Lubitsch, DE, 1919, 64′, muziek Peter Vermeersch, 2005 - Nederlands ondertiteld.
De oesterprinses draait om oestermagnaat Quaker, die zo rijk is dat hij zelfs een butler in dienst heeft om zijn sigaar vast te houden terwijl hij rookt. Het enige waar koning Quaker nog door geïmponeerd kan worden, is de huwelijkskandidaat voor zijn dochter. Met minder dan een echte prins neemt hij geen genoegen

De oesterprinses markeert een ommekeer in het komediewerk van Lubitsch. Hij liet de slapstick achter zich en richtte zich op een verfijnde vorm van satire. Het doelwit van zijn humor is hier de Amerikaanse bourgeoisie. Hij vertelt met wrange humor het verhaal van hun grenzeloze rijkdom in de jaren twintig en de snobistische houding van de verarmde Europese aristocratie.SS BELGENLAND -1927, 38′, muziek Peter Vermeersch, 2016
In de zomer van 2015 werd het Red Star Line Museum in Antwerpen benaderd door een Amerikaanse opkoper, die op een boedelverkoop in Illinois zestien 16mm filmbanden had gevonden van een wereldcruise, gemaakt met het schip S.S. Belgenland in de winter van 1927 en 1928. Onderzoek wees uit dat het ging om een van de allereerste homemovies.

De amateurfilmer was ene William Olsen, een 53-jarige inwoner van Chicago, die er warmpjes bij zat en met zijn vrouw Emma en hun dochters Mabel en Hortense een reis rond de wereld maakte op de S.S. Belgenland. Van New York tot Shanghai, van de Stille Oceaan tot Egypte: overal had hij zijn camera in aanslag. Hij werd zo een van de allereerste toeristen die een reis rond de wereld vastlegde op film.

1122 Ss Belgenland
Meer info en credits

Bart Maris trompet, Pauline Leblond trompet, Martí Melià klarinetten, Rob Banken altsax, Michel Mast tenorsax, Bruno Vansina baritonsax en fluit, Marc Meeuwissen trombone, Peter Delannoye trombone, Berlinde Deman tuba, Peter Vandenberghe piano en keyboard, Kristof Roseeuw contrabas, Frederik Leroux-Roels gitaar, Teun Verbruggen drums, Wim Segers vibrafoon en xylofoon, Peter Vermeersch directie.

www.fes.be

Delen

Tickets
  • normaal € 16,00
  • Parapas € 14,00
  • student FHK € 5,00

Genre

Film

Filter

Language no problem