1214 De Premiere C Anne Van Zantwijk Posterbeeld Crop Sml1
1214 De Premiere Eveline Van Rijswijk Cfotograaf Anne Van Zantwijk 4  1

De Première

Eveline van Rijswijk | Kennismakerij , Feniks en de Provinciale Vrouwenraad

Honderd jaar geleden werd in Nederland het vrouwenkiesrecht ingevoerd. In deze audiovisuele onewomanshow onderzoekt politiek historica/theatermaker Eveline van Rijswijk de opmars van vrouwen op het Binnenhof. Hoe verliep de entree van vrouwen in de politiek? Welk verschil konden ze maken en waar blijft toch de eerste vrouwelijke premier?

Van het broekpak van Anneke en de vijftig koeien voor Erica tot aan de ‘pitspoezen’ van Hans: de meest bijzondere verhalen komen voorbij.
Ook staat Van Rijswijk stil bij de vraag waarom Nederland nog geen vrouwelijke premier heeft gehad. In 1967 werd Marga Klompé al genoemd als eerste vrouwelijke premier hoewel Nederland daar toen ‘psychologisch nog niet rijp voor was’. Het is nu ruim 50 jaar later en volgens Van Rijswijk zijn we er helemaal klaar voor.


1214 Staand De Premiere Eveline Van Rijswijk Cfotograaf Anne Van Zantwijk 5  768X11521

Ze geeft vanavond wat wetenschappelijk onderbouwde tips aan mannen én vrouwen, zodat de première van die eerste vrouwelijke premier niet lang meer hoeft te duren.

Na de voorstelling gaat Eveline in gesprek met de eerste vrouwelijke griffier van Tilburg, Noor Kanters.

De première is een aaneenschakeling van geestig geformuleerde feiten die Van Rijswijk met overtuiging de zaal inslingert.
Theaterkrant - Lees meer
Meer info en credits

Eveline van Rijswijk is programmamaker, presentator, theatermaker, wetenschapsjournalist & politiek historica. Én Tilburgse. Op uitnodiging van de Kennismakerij, Feniks Emancipatie Expertisecentrum en de Provinciale Vrouwenraad speelt ze De Premiere in haar geboortestad bij ons in De Nieuwe Vorst.

Delen

Tickets
  • normaal € 17,00
  • < 25 jaar en studenten € 10,00
  • FHK 50% € 8,50

Genre

Theater

Filter

Verdieping