1008 De Stoelen Jessie Lherminez Toneelschuur Producties

De Stoelen

Jessie L'Herminez | Toneelschuur Producties

Jonge theatermaker Jessie L'Herminez laat twee dertigers de bejaarde hoofdpersonen uit Ionesco’s tragische klucht verbeelden. Spelen de acteurs hun latere zelf? Het wordt tegelijk een oefening in ouderdom en spel.

Het wordt vanzelf makkelijker. Gewoon aan beginnen, net als aan het leven en de dood

Een negentigjarig stel gaat op een plek omringd door water haar einde tegemoet. Ver weg van de beschaving zoals we die kennen, moeten de oudjes het samen zien te redden. Elke avond spelen ze het spel ‘verbeeldinkje’. Iedereen die ertoe doet komt op bezoek en krijgt een stoel. Uiteindelijk staat hun hele woning vol met stoelen en denkbeeldige mensen.

Zo fantaseren ze een realiteit waarmee ze kunnen leven. Eén waarin hun grote boodschap, die de mensheid kan redden, onthuld zal worden. Als ze spelen zijn ze even van zichzelf verlost. Maar wie niet weet dat hij speelt, speelt niet meer. En is het dan nog een spel? Waar ligt de grens tussen spel en waanzin? Zijn ze er straks nog wel om naar hun eigen, verlossende boodschap te luisteren?

Met de zinloze exercitie van de bejaarde personages in De Stoelen wil ik een ode brengen aan het spel en de verbeelding, een grote bron van lichtheid in het menselijk leven. Door middel van spel is het mogelijk zelf ‘zin’ te ‘verzinnen’, dat laat dit absurdistische stuk volgens mij zien. Is geluk een kwestie van je bewustzijn sturen en de dingen anders bekijken? Of dreigt hier ook een groot gevaar? Waar ligt de grens tussen fantasie en waanzin, tussen het leven lichter maken en denken ‘verlicht’ te zijn? Ook laat Ionesco’s tekst mooi zien hoe spel ten grondslag ligt aan een cultuur: het construct van maatschappelijke gedragscodes, hiërarchieën, normen en waarden. Als we dit kunnen en durven zien, kunnen we de spelregels ook veranderen. Graag daag ik mensen uit tot een spelende levenshouding.
Jessie L’Herminez over De Stoelen
Meer info en credits

Regie Jessie L’Herminez ,tekst Eugène Ionesco, spel Anne Fé de Boer en Linda Zijl, dramaturgie en bewerking Doke Pouwels, vormgeving (decor en kostuums) Lisanne Bovée, geluidsontwerp Janne Piksen, lichtontwerp Casper Leemhuis, coaching Koen Tachelet

Delen

Tickets
  • normaal € 17,00
  • < 25 jaar en studenten € 10,00
  • FHK 50% € 8,50

Genre

Theater