Scènefoto4 Hinundher C Sofie Knijff
1011 Hin Und Her 2
Scènefoto1 Hinundher C Sofie Knijff
Scènefoto2 Hinundher C Sofie Knijff
Scènefoto5 Hinundher C Sofie Knijff

Hin und Her

't Barre Land & Tijdelijke Samenscholing

Hin und Her is een klucht, een volksstuk met zang in twee bedrijven. Over de akelige absurditeit van de werkelijkheid. Zoals schrijver Ödön van Horvath zelf zegt: 'Al mijn stukken zijn tragedies, het wordt alleen komisch, doordat het zo akelig is.'

Over de grensrivier tussen de landen X en Y ligt een houten brug. Over deze burg pendelt Ferdinand Havlicek, een niemand, een vergissing, een verstoteling, heen en weer. Het land waar hij woonde is hij uitgezet, het andere land, zijn ‘vaderland’, mag hij niet in want zijn staatsburgerschap is verlopen.

Aan beide kanten van de brug een land in crisis. Aan beide kanten een grenswachter, een huwbare vrouw, een minister-president. Van beide kanten komt een ruziënd echtpaar. En Havlicek loopt ertussen heen en weer en weer heen en weer weer.

‘De gigantische strijd tussen individu en samenleving vormt de basis van mijn werk, deze eeuwige strijd zonder ooit vrede te kennen, hooguit de illusie dat een individu af en toe een enkel moment van een wapenstilstand geniet.’

Hin und Her laat de absurditeit en tegelijk de onontkoombaarheid van ons grens denken zien. Het vormt binnen een pleidooi voor het belang van de tussenruimte, de uitzondering, het niemandsland waar tussen de regels een open ruimte kan ontstaan waar werkelijk vrij gedacht kan worden. Met ruimte om te experimenteren en zo wellicht tot nieuwe inzichten en toekomstbeelden te komen. Grenzen en regels, onvermijdelijk als ze zijn, dienen altijd bevraagd, opgerekt en omgegooid te kunnen worden.

De tekst is briljant en de acteurs, onder wie ook Margijn Bosch, Michiel Bakker, Sarah Jonker en Yorke Mulder-Bhangoo, brengen die met vertellend spel, humor en intelligente scherpte.
Theaterkrant
Meer info en credits

De gezelschappen 't Barre land en Tijdelijke Samenscholing bundelen hun krachten met Phi Nguyen, Yorke Mulder-Bhangoo en Sarah Jonker voor hun nieuwe theatervoorstelling Hin und Her, gebaseerd op de gelijknamige existentieel-politieke komedie van Ödön von Horváth uit de jaren dertig van de vorige eeuw. Hin und Her is voor het eerst in het Nederlands vertaald en daarmee voor het eerst te zien in de Nederlandse theaters.

Gespeeld en gemaakt door de toneelspelers van Tijdelijke Samenscholing: Carole van Ditzhuysen, Michiel Bakker, Stan Vreeken en ’t Barreland: Vincent van den Berg, Margijn Bosch, Czeslaw de Wijs en Phi Nguyen, Sarah Jonker & Yorke Mulder-Bhangoo.

Delen

 • Genre

  Theater
 • Soort

  Verdieping
 • Datum

  do 11 oktober 2018
 • Tijd

  20:30
Tickets
 • normaal € 17,00
 • Vroege Vogels € 12,00
 • FHK 50% € 8,50