0921 Cuckoojahakoocampoducu 11© Radovan Dranga
0921 Cuckoojahakoocampoducu 17© Radovan Dranga
0921 Lolling Rolling Jaha Koo2Img 3394B© Marie Clauzade
0921 Lolling Rolling Jaha Koo2Img 3431© Marie Clauzade

Jaha Koo - Trilogy

Lolling & Rolling | Cuckoo

De Zuid-Koreaanse theatermaker en componist Jaha Koo presenteert in 2021 voor het eerst zijn afgeronde Hamartia-trilogie. Lolling and Rolling, Cuckoo en The History of Korean Western Theatre zijn drie intelligente documentaire theatervoorstellingen die elk op zich een verhaal vertellen over hamartia, Grieks voor ‘tragische fout’.

Rode draad in de trilogie is het verregaande imperialisme van vroeger en nu, en de soms onverwachte persoonlijke impact ervan. Telkens verweeft Jaha Koo zijn persoonlijke verhalen met historische, politieke en sociologische feiten. Vaak thematieken die een clash van de oosterse en de westerse cultuur in zich dragen: van het knippen van tongriemen om het te kunnen maken in het Westen, tot de zware persoonlijke tol van westerse bemoeienissen op macro-economisch vlak.

De eerste twee delen Lolling & Rolling en Cuckoo zijn vanavond te zien, het derde deel The History of Korean Western Theatre speelt morgen. Een combiticket voor alle twee de dagen (á € 25,00) is te koop via bovenstaande ticketknop.


Lolling & Rolling

Voor Lolling & Rolling (2015) verdiepte Jaha Koo zich in het fenomeen van de tongriemoperaties, een ingreep die in Zuid-Korea wordt uitgevoerd om de Engelse tongpunt-r te kunnen uitspreken. Hiermee raakte hij het linguistisch imperialisme in zijn geboorteland aan. Anno 2021 herwerkt Koo deze voorstelling, omdat hij niet langer alleen het linguistische aspect – slechts het tipje van de ijsberg – wil belichten. In de live performance onderzoekt hij nu ook het uitgebreidere proces dat ermee gepaard gaat en dat de ‘subaltern’, de minderheden, monddood tracht te maken. Het ontkennen of devalueren van een taal instigeert namelijk ook de teloorgang van een identiteit, van een minderheid, van een bevolkingsgroep. Zij worden op die manier niet alleen linguistisch maar ook cultureel gekoloniseerd.


Cuckoo

Dit tweede deel van de Hamartia-trilogie belicht een maatschappij onder druk, ten gevolge van doorgedreven economisch imperialisme. In deze performance deelt Jaha voor het eerst de scène met drie niet-menselijke performers: rijstkokers.
De gehackte, sprekende rijstkokers – van het merk Cuckoo – zijn Koo’s gesprekspartners in pijnlijk grappige dialogen over het eenzame leven waar Koreaanse jongeren mee te kampen hebben. Want hoe groei je op in een prestatiegerichte en hoogtechnologische maatschappij waar sociaal isolement, jeugdwerkloosheid en zelfdoding hoogtij vieren?

Meer info en credits

Lolling & Rolling: concept, tekst, regie, muziek, video & performance Jaha Koo, dramaturgie Dries Douibi, scenografie Eunkyung Jeong, artistiek advies Pol Heyvaert, productie OFFICENEINOFFICE, oorspronkelijke ondersteuning DAS Theatre, uitvoerend producent 2021 CAMPO, coproductie Kunstenfestivaldesarts.

Cuckoo: concept, regie, tekst, muziek & video Jaha Koo, performance Hana, Duri, Seri & Jaha Koo, Cuckoo hacking Idella Craddock, scenografie & digitale ondersteuning Eunkyung Jeong, dramaturgisch advies Dries Douibi, techniek Korneel Coessens, Jan Berkmans, Bart Huybrechts (& Wim Clapdorp), productie Kunstenwerkplaats Pianofabriek, uitvoerend producent CAMPO, coproductie Bâtard Festival, ondersteuning CAMPO, STUK, BUDA, DAS, SFAC & Noorderzon/Grand Theatre.
Cuckoo werd gerealiseerd met de steun van de Vlaamse Gemeenschapscommissie.

Delen