1024 Lawrence Of Arabia Marjolijn En Sadettin

Lawrence of Arabia

Marjolijn van Heemstra & Sadettin Kirmiziyüz

Marjolijn van Heemstra en Sadettin Kırmızıyüz blazen het stof van deze wereldberoemde filmklassieker en maken op het toneel een vervolg. Met de input van Arabische theatermakers, historici en een boze Saoedische blogger komen ze tot een totaal nieuwe versie van het oude heldenepos.

Zevenentwintig scènes die nog misten in de film

De film Lawrence of Arabia gaat over de Britse avonturier T.E. Lawrence, die ten tijde van de Eerste Wereldoorlog aanvoerder was van de Arabische opstand tegen de Ottomaanse bezetter.
Een heldenverhaal van een westerling die zich inzet voor autonomie in het oosten.
En een verhaal over mannenvriendschap - er komt in de film niet één vrouw voor -, opoffering en eindeloze tochten door de woestijn. Tot zover de beroemde film.

Maar het verhaal van Lawrence of Arabia is óók het verhaal van Europees kolonialisme in het Midden-Oosten en beslissingen die de kiem legden voor grote conflicten waarmee we vandaag de dag te maken hebben. De vele rubberbootjes op de Middellandse Zee zijn via de keten van oorzaak en gevolg terug te leiden tot de tijd dat Lawrence in zijn djellaba door het zand croste.
Het is een verhaal van olie en hebzucht die vreselijke milieuvervuiling tot gevolg had.
Het is een geschiedenis, kortom, die licht werpt op het verwarrende heden.

Meer info en credits

Concept Marjolijn van Heemstra en Sadettin Kırmızıyüz, tekst en dramaturgie Marjolijn van Heemstra, eindregie Eva Line de Boer, spel Sadettin Kirmiziyüz, Pip Lucas, Giovanni Brand en Alidtcha Binazon.

Delen

Tickets
  • normaal € 17,00
  • Vroege Vogels € 12,00
  • < 25 jaar en studenten € 10,00
  • FHK 50% € 8,50

Genre

Theater