0419 Grip Lostmovements© Raymond Mallentjer 4

Lostmovements

Jan Martens & Marc Vanrunxt | GRIP

Een genereuze voorstelling die uitersten opzoekt, laverend tussen exuberantie en extreme verstilling, tussen Pet Shop Boys en Penderecki.

De artistieke wegen van dansers en choreografen Marc Vanrunxt en Jan Martens kruisten elkaar geregeld in het verleden en komen nu samen in de vorm van een solo voor Jan. Marc was er reeds bij in de vroege jaren 80, bij het begin van de vernieuwende dansgolf in Vlaanderen. Jan zorgt, ondertussen een paar generaties verder, voor de opvolging en verderzetting hiervan.

Voor lostmovements delven ze in hun eigen vocabularium en laten ze zich inspireren door grootheden uit heden en verleden: choreografen, componisten en andere rolmodellen. Daaruit ontstaat een nieuw werk, waarbij de focus ligt op de motivering van beweging. lostmovements is een overgave aan de muziek, aan het materiaal en aan elkaar. Een ongegeneerd opgaan in het universum van de ander.

‘Lost is just another word for waiting to be found’ – Noah Charney

In zowel Marc als Jans werk ligt de focus eerder op de dansende mens dan op de danser. Het is pas wanneer men zich al dansend mag heruitvinden, dat virtuositeit kan opborrelen

De ruimte wordt vormgegeven door beeldend kunstenares Katleen Vinck. Mezzosopraan Els Mondelaers beent enkele bestaande muziekstukken uit.

Terwijl de modernistische, atonale, gebeeldhouwde muziek van Penderecki verdoeming en ondergang oproept, danst Martens de sterren van de hemel, werkelijk lyrisch en onbevangen, vol overgave. Met een grand jeté hier of daar neemt hij, als niet-klassiek geschoolde danser, een enorm risico, om niet alleen letterlijk, maar ook figuurlijk op z’n bek te gaan.
Theaterkrant - Lees meer
Meer info en credits

Van Marc Vanrunxt & Jan Martens, met Jan Martens, ruimte Katleen Vinck, lichtontwerp Stef Alleweireldt, muziekbewerking Els Mondelaers, recording & mastering muziek els mondelaers Strijbos & Van Rijswijk, kostuums een selectie uit de collecties van Rick Owens, artistiek advies Marie-Anne Schotte, teksten Lieve Dierckx & Rudi Meulemans, technische leiding Michel Spang, productie Kunst/Werk & GRIP, internationale spreiding A Propic/Line Rousseau & Marion Gauvent, coproductie deSingel internationale kunstencampus Antwerpen, residenties STUK Leuven, O Espaço do Tempo Montemor-o-Novo, met de steun van de vlaamse overheid, met dank aan Lynda Gaudreau & Truus Bronkhorst.

Delen

Tickets
  • normaal € 17,00
  • Vroege Vogels € 12,00
  • < 25 jaar en studenten € 12,00
  • FHK 50% € 8,50

Genre

Dans

Filter

Festival