Bekijk tickets

Meta-moe

Emma Buysse en Luna Joosten | Via Rudolphi Producties

Meta-moe is een dialoog over wannabe’s en intellectuelen, het bevraagt onze drang naar authenticiteit en onze afkeer van pretentie. Maar zijn de mensen die wij veroordelen als pretentieuze sukkels niet eigenlijk mensen die de moed hebben zich uit een hokje te vechten?

Komisch, vlijmscherp en puntig, in een all-inclusive setting

Aan een opgespoten strand van een all-inclusive resort ontmoeten twee vakantiegangers elkaar. Hannelore (25) ligt in haar Björn Borg bikini op haar Ajax handdoek. Terwijl ze Kanye West luistert op haar Airpods, draait ze om de twintig minuten van buik naar rug en weer terug. Berry (40), ligt op zijn hyper- flexibele strandbedje, afwisselend Nietzsche en Dostojevski te lezen, terwijl hij zijn Volkskrant Magazine-app refresht. Ze raken in gesprek over de lauwe frieten van het ellenlange buffet, het gemak van zelfbruiner en de zevende symfonie van Beethoven. Totdat ze erachter komen dat ze elkaar kennen en beiden niet meer kunnen ontkennen wie ze ooit waren.

quote
De anti-poëzie van deze plek zet me op scherp’. Er is talent nodig om zo’n zin te schrijven, die gedistingeerd maar ook dweperig klinkt, en die Berry neerzet als een wannabe-intellectueel. In de tekst van Buysse en Luna Joosten zitten telkens zulke metalagen, want taal kan verhullen én onthullen, zelfs tegelijkertijd. Als Hannelore pretendeert het woord blasé niet te kennen, weet je meteen: dit is precies het woord dat haar omschrijft.
- De Volkskrant ★★★★ Lees meer
quote
Het jonge theatertalent Emma Buysse speelt onuitstaanbare personages van wie je tóch gaat houden. (interview)
- Volkskrant Lees meer
quote
Joosten & Buysse ontwikkelen zich steeds meer als de vrouwelijke evenknieën van Hulst & Tarenskeen – scherpe chroniqueurs van hun tijdsgeest en generatie met een voorkeur voor snappy dialogen en hoofdpersonages die uitblinken in hyperbewustzijn.
- Theaterkrant Lees meer
quote
Theatermakers maken voorstelling over pretentie: ‘Het is best eng om jezelf helemaal serieus te nemen.
- NRC

Meer info en credits arrow-right

Concept en tekst: Emma Buysse, Luna Joosten
Regie: Luna Joosten
Spel: Emma Buysse, Mark Kraan
Campagnebeeld, scenografie en kostuumontwerp: Sara Schoon
Compositie: Sebastiaan Bax
Dramaturgie: Lotte Melkert
Techniek en lichtontwerp: Roel Leenders
Productie: Anne Oort
Marketing: Lisette Brouwer
Organisatie: Via Rudolphi Producties
Met dank aan: Mark Rietman, Esther Scheldwacht, Kees Hulst, Bram Coopmans, Bodil de la Parra

Emma Buysse en Luna Joosten studeerden in 2021 af aan de Toneelacademie in Maastricht, respectievelijk aan de acteurs- en de regieopleiding. Hun samenwerking startte al tijdens de opleiding met de voorstelling Great People (2019).

Emma is werkzaam als acteur en speelde in meerdere voorstellingen bij verschillende gezelschappen, waaronder Theater Oostpool en Het Nationale Theater. Sinds de zomer van 2022 is Emma onderdeel van het acteursensemble van Het Nationale Theater. De meest recente voorstelling waar zij in te zien is, is Coriolanus van HNT, in regie van Nina Spijkers.

Luna is werkzaam als regisseur, theatermaker en toneelschrijver. Tijdens haar opleiding liep ze stage bij de Warme Winkel en HNTJong. Ze heeft met meerdere regisseurs samengewerkt, waaronder Casper Vandeputte, Reinout Bongers en Loek de Bakker. Afgelopen februari ging haar meest recente voorstelling bij HNTJong in première Stom, in regie van Casper Vandeputte.

Delen

  • email
  • whatsapp
  • twitter
  • facebook
  • linkedin
English