0302 Monte Verita Nntraw Castfoto Def Iris Pepping
0302 Nnt Monteverita Scenefoto Onbrand 017
Geannuleerd

Monte Verità

Eline Arbo | Noord Nederlands Toneel

In een speelse, fysieke en muzikale voorstelling ontleedt Eline Arbo de poging tot maatschappelijke verandering en de valkuilen die achter alle grote ideeën schuilgaan.

Wat betekent het vandaag de dag om in iets te geloven?

Deze voorstelling is helaas geannuleerd. Tickethouders krijgen via mail bericht.

===

Begin twintigste eeuw vluchtte een groep jonge kunstenaars, anarchisten en idealisten naar een kleine berg in Zwitserland om daar een alternatieve gemeenschap op te richten: de Monte Verità (Berg der Waarheid). Het groeide uit tot een toevluchtsoord voor allerhande radicale vernieuwers, die ook een alternatief zochten voor het verstedelijkte, geïndustrialiseerde en kapitalistische Europa. Ze vonden elkaar in hun gemeenschappelijke overtuiging, maar vonden nooit het compromis dat nodig is om iets nieuws te creëren.

3 2 Staand Nntrawii Monte Verità Scenefoto2 Foto Iris Pepping

Dat roept bij regisseur Eline Arbo (winnaar regieprijs 2020 voor Weg met Eddy Belleguele) de vraag op: Hoe breng je een paradijs in de praktijk? En moet je radicaal zijn om verandering teweeg te brengen?Voor Monte Veritá liet ze zich inspireren door de gelijknamige utopische leefgemeenschap.

En hoe zet je dat idealisme om in daden?
..., de opzet van Monte Verità heeft iets adembenemend ambitieus, en het gevoel dat we gezamenlijk naar nieuwe strategieën op zoek zijn (voor zowel het theater als voor de samenleving als geheel) en alle achterhaalde vormen achter ons kunnen laten is onweerstaanbaar.
Theaterkrant - Lees meer
Meer info en credits

Regie Eline Arbo, spel Sarah Janneh, Bram van der Heijden, Isabelle Houdtzagers, Tim Linde, Felix Schellekens, muziek Thijs van Vuure, vormgeving Juul Dekker, licht Hans Hof, dramaturgie Robbert van Heuven.

Eline Arbo groeide op in ‘het Groningen van Noorwegen: Tromso. Ze kwam naar Nederland voor een theateropleiding in Amsterdam.
De afgelopen jaren heeft de talentvolle Arbo veel ruimte gekregen om te maken en te experimenteren met haar luchtige, filosofische en geëngageerde handrekening bij De Toneelschuur en het Noord Nederlands Toneel.


Delen