Motus Mori: MUSEUM

Katja Heitmann

Sinds 2019 werkt onze ‘huisgenoot’ Katja Heitmann gestaag aan haar bijzondere archief voor de menselijke beweging. Samen met haar team van toegewijde dansers verzamelt en bewaart ze persoonlijke beweging en maakt daarmee verschillende kunstwerken. Inmiddels reisde haar Motus Mori Institute al naar o.a. Maastricht, Brugge, Utrecht, Leeuwarden, Den Haag.

Als Katja met haar team in Tilburg is, laat ze jullie graag de laatste stand van het archief zien, waarin inmiddels de bewegingen van meer dan 1500 mensen zijn opgenomen. Als in een museum houden vijf dansers gedurende 4 uur deze persoonlijke bewegingen in gang. Een verstillend en aangrijpend beeld van de menselijkheid.

quote
"The archive is our body" (The New York Times, USA), “Kinetische empathie op haar best” (De Standaard), “De schoonheid en kwetsbaarheid van dans in één doordacht concept.” (NRC), “... directer, effectiever en aangrijpender dan welke video, foto of tekst ooit kan zijn” (Museumtijdschrift), “... één van de meest indrukwekkende tentoonstellingen die ik ooit heb bezocht” (Tubelight) “Een intrigerend, origineel project (de Volkskrant)

TIP!

Wil je jouw bewegingen aan het archief toevertrouwen en terugzien in het archief? Stuur dan een mail naar motusmori@katjaheitmann.com en je wordt in de week voorafgaand uitgenodigd voor een persoonlijk ‘bewegingsinterview’.

Aanmelden

Aanmelden kan via mail naar motusmori@katjaheitmann.com

Dit event is 'Pay what you want'. Je bepaalt ter plekke wat je wilt / kunt betalen.

Meer info en credits arrow-right

Biografie

Katja Heitmann (1987, DE) opereert op de grens van dans, beeldende kunst, performance en installatie. Ze onderzoekt in haar beeldend-choreografisch werk wat de mens beweegt in het huidige tijdsgewricht. Het choreografisch werk van Katja Heitmann bestaat uit nadrukkelijke esthetiek, in scherp contrast met de menselijke feilbaarheid. Haar minimalistische beeldtaal confronteert de toeschouwer met een woeste zee aan inzichten. Een spanningsveld dat telkens opnieuw in haar werk naar voren komt. In 2016 won zij de Prijs van de Nederlandse Dansdagen, in 2020 werd zij onderscheiden met de Gieskes-Strijbis Podiumprijs, de grootste podiumkunstprijs van Nederland.  

Als choreografisch-beeldhouwer gaat Katja continu op zoek naar de kern van haar materiaal. Door middel van radicale concepten en doordachte uitvoeringsvormen ontdoet ze haar artistieke materiaal van iedere ruis. Dat wat er werkelijk toe doet wordt met verbijsterende scherpte getoond. In ieder detail van haar werk schuilt het grote gebaar.  

Credits

performers: in wisselende samenstelling
artistiek advies: Christina Flick, Ingrid de Rond, Liesbeth Groot Nibbelink
video en fotografie: Hanneke Wetzer, Jostijn Ligtvoet
ondersteund door: Fonds Podiumkunsten, Gemeente Tilburg, Provincie Noord Brabant

Motus Mori is ontstaan in co-productie met DansBrabant, Marres huis voor hedendaagse cultuur, tanzhausNRW en STRP-festival

Delen

  • email
  • whatsapp
  • twitter
  • facebook
  • linkedin
English