work in progress
Bekijk tickets

Motus Mori: Reliquiem

Katja Heitmann

Sinds 2019 werkt onze 'huisgenoot' Katja Heitmann gestaag aan haar bijzondere archief voor de menselijke beweging. Samen met haar team van toegewijde dansers verzamelt en bewaart ze persoonlijke bewegingen en maakt daarmee verschillende kunstwerken.

Tijdens de creatie en uitvoering van het vorige project: Motus Mori: Museum ontdekte Katja dat zij en haar dansers zichzelf 'in het lichaam van een ander verplaatsen' en dat dit een bijzonder begrip voor die mensen opleverde. Belichaamde empathie zou je het kunnen noemen.

In 'Reliquiem' wil Katja onderzoeken welke bewegingen 'overblijven' als ze die door anderen laat uitvoeren. Katja noemt dit 'bewegingserfgoed'. In een route ontmoet je mensen die hun bewegingen al aan het Motus Mori archief hebben toevertrouwd en word je 'erfgenaam' van hun persoonlijke motoriek. Op deze manier ontdek je via je eigen lichaam de bewegingen van anderen.

Dit 'work in progress' in (en rondom) Theater De Nieuwe Vorst is de eerste stap in de creatie van een nieuw kunstwerk binnen het meerjarige project Motus Mori.

TIP!

Wil je jouw persoonlijke bewegingen toevertrouwen aan het archief? Van 26 t/m 30 oktober opent Motus Mori: Museum haar deuren in Theater de Nieuwe Vorst. Klik hier voor meer informatie.

quote
Kinetische empathie op haar best
- De Standaard
quote
De schoonheid en kwetsbaarheid van dans in één doordacht concept.
- NRC

Meer info en credits arrow-right

choreografie & concept: Katja Heitmann

geluidsontwerp & concept: Sander van der Schaaf

producent: Stichting This is nota show

artistiek assistent: Moene Roovers

artistiek advies: Liesbeth Groot Nibbelink

ondersteund door: Fonds Podiumkunsten, Gemeente Tilburg, Provincie Noord Brabant


Katja Heitmann (1987, DE) opereert op de grens van dans, beeldende kunst, performance en installatie. Ze onderzoekt in haar beeldend-choreografisch werk wat de mens beweegt in het huidige tijdsgewricht. Het choreografisch werk van Katja Heitmann bestaat uit nadrukkelijke esthetiek, in scherp contrast met de menselijke feilbaarheid. Haar minimalistische beeldtaal confronteert de toeschouwer met een woeste zee aan inzichten. Een spanningsveld dat telkens opnieuw in haar werk naar voren komt. In 2016 won zij de Prijs van de Nederlandse Dansdagen, in 2020 werd zij onderscheiden met de Gieskes-Strijbis Podiumprijs, de grootste podiumkunstprijs van Nederland.

Als choreografisch-beeldhouwer gaat Katja continu op zoek naar de kern van haar materiaal. Door middel van radicale concepten en doordachte uitvoeringsvormen ontdoet ze haar artistieke materiaal van iedere ruis. Dat wat er werkelijk toe doet wordt met verbijsterende scherpte getoond. In ieder detail van haar werk schuilt het grote gebaar.

Delen

  • email
  • whatsapp
  • twitter
  • facebook
  • linkedin
English