Mf Festivalbeeld

Moving Futures

DAG 3 - in De Nieuwe Vorst

Moving Futures brengt spraakmakend werk van vijf landelijke productiehuizen bijeen in één reizend festival. Laat je verrassen door de betrokken, brutale en barrière-doorbrekende makers en performers van nu.

Programma dag 3:


I STILL REMAIN X - Judith Clijsters & Patrick Housen

Met een knipoog naar de wereld van games, gaan componist/muzikant Patrick Housen en danseres/ choreograaf Judith Clijsters de strijd aan met hun demonen. Verwikkeld in hun eigen discipline, universum en patronen, is het de uitdaging elkaar te vinden. Te midden van een wereld waar tegenstellingen steeds groter worden, zoekt I Still Remain X naar tolerantie en verbinding. Deze voorstelling is een onderdompelende trip in de kracht van het samenzijn. Een ode aan de verbondenheid die middels dans en muziek rechtstreeks het hart aanspreekt. Een visueel en auditief spektakel dat mikt op een feel good gevoel.

I Still Remain

Re:Born - Annemijn Rijk & Fleur Bax

Een korte dansfilm over opstaan.

Alsof het net uit de lucht ter aarde is gestort. We zien een wezen roerloos op de grond, onder het slijm en met net genoeg kracht om te ademen. De lange benen uitgestrekt, de knieën knokig. Het gezicht verborgen onder de armen, anoniem, alleen. Om te overleven ligt een ogenschijnlijk onmogelijke uitdaging in het vooruitzicht: Opstaan

Reborn

In de korte lecture performance zetten choreografe Annemijn Rijk en danseres Nicole van den Berg aan de hand van fysieke voorbeelden de choreografie van de film Re:Born uiteen. De makers nemen je mee door de gemaakte keuzes in het creatieproces vanaf het allereerste concept tot aan de uiteindelijke film. Hoe laat een dansmaker zijn publiek kijken naar een lichaam? Welke invloed heeft film op de benadering van dans?

Tremble - Andreas Hannes

Andreas Hannes (GR, 1987) vervolgt zijn werk vanuit de beoefening van het huppelen. In Tremble begint een groep dansers aan een reis zonder bestemming. Ze bewegen in geometrische patronen over het podium, vallen in en uit het ritme. Samen vormen ze een lichaam dat zich dynamisch door de ruimte verplaatst. Met de aanhoudende cadans en de originele muziek van componist Rival Consoles belicht Tremble een ruimte die in transit is. Je wordt meegezogen in de flow van de huppelaars. Alsof je zelf, schuddend, op een bewegend voertuig zit, onderga je een road-trip waarin je herinneringen en aspiraties zich verweven.


Tremble

En verder:

  • [ AI ] dancer - Evangelos Biskas V
    [ AI ] dancer is een dans- & video-installatie over de vraag in hoeverre je een computerprogramma dansimprovisatie aan kunt leren. Choreograaf Evangelos Biskas V en creative coder Mauricio van der Maessen de Sombreff gingen op zoek naar verbindingen tussen de mechaniek van het lichaam van een danser en artificiële intelligentie. Hiervoor creëerde Mauricio een algoritme dat ‘getraind’ werd aan de hand van een grote verzameling van dansvideomateriaal van Evangelos.
  • Cinedans filmprogramma
    Vaste partner van het festival Cinedans maakte een selectie van meest spraakmakende dansfilms, welke voorafgaand aan de voorstellingen en in de pauze te zien zijn.
  • The Greenhouse - Leo Rathmann, Celina Schroter, Laura Schonlau
    The Greenhouse scenography is een samenwerking van de 4e jaars BA Choreografie studenten van de Fontys Dansacademie. Het is een performance art-installatie waarin de grenzen van performance en scenografie samenkomen en samensmelten. De bewegingskwaliteit wordt bepaald door de beperking van de kostuums waarmee een nogal rigide maar toch levend karakter gecreëerd wordt.


AFTERPARTY!

Stomende afterparty in Moreno Perna’s nachtclub!
Moreno Perna (1989) is een Italiaanse performer en choreograaf, gevestigd in Amsterdam. Na zijn afstuderen aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten, werkte hij tussen 2014 en 2018 samen met Jan Fabre. Morena reist mee met het festival als glitter host, feestmaker en bevlogen social media man.


Kijk voor meer info op de site van Moving Futures >

Meer info en credits

Moving Futures is een initiatief van Dansmakers Amsterdam, Dansateliers, DansBrabant, De Nieuwe Oost en Random Collision. De vijf ontwikkelaars in de hedendaagse dans bieden ondersteuning aan een breed scala opkomend choreografietalent. Met het festival slaagt het netwerk er in om een nieuwe generatie dansmakers op landelijke schaal zichtbaar te maken en een breed publiek kennis te laten maken met de makers van nu.


Judith Clijsters & Patrick Housen - I STILL REMAIN X
Choreografie & concept: Judith Clijsters Muziek & concept: Patrick Housen Licht: Raf Wouters Decor en kostuums: Eline Van Herreweghen Dramaturgie: Anne-Marije van den Bersselaar
Fotografie & teaser: Roosje Horckmans Productie & PR: Janneke Defesche & Roosje Horckmans Productie: Makershuis Tilburg Partners: C-TAKT, Makershuis Tilburg, Via Zuid, Intro In Situ, wpZimmer, DansBrabant


Andreas Hannes - Tremble
Concept & Choreografie Andreas Hannes in samenwerking met de Performers Sigrid Stigsdatter Mathiassen, Antonia Steffens, Charlie Laban Trier, Andreas Hannes Lichtontwerp Paulina Prokop Muziek & mix Rival Consoles Kostuumontwerp Aziz Bekkaoui Productie Dansmakers Amsterdam Publiciteit Dansmakers Amsterdam & Michael Scerbo Campagnebeeld Luis Xertu Dramaturgie Renée Copraij, Bruno Listopad Artistiek advies Suzy Blok, Kristin de Groot, Heleen Volman In samenwerking met DansBrabant, Dansateliers, Moving Futures Netwerk Met steun van Amsterdams Fonds voor de Kunst, Dansgroep Amsterdam, Young Artsupport Amsterdam


Annemijn Rijk & Fleur Bax: Re:Born
Dans: Nicole van de Berg Concept en choreografie: Annemijn Rijk Regie: Fleur Bax Director of photography: David van der Drift Muziek: Aura Bouw Camera assistentie: Noa Kosanovic Regie assistent en geluid: Flip Kwakkel Makeup artist en stillsfotografie: Sophie Gipmans Colorist: Erik Wiedenhof Re:Born werd gemaakt met financiële steun van financial: Makershuis Tilburg, Makersfonds Tilburg, Province of Noord-Brabant, Prins Bernhard Cultuurfonds Noord-Brabant

Delen