161216 Moving Futures Algemeen Promotie Beelden Wt 02 2

Moving Futures 2019

Programma vrijdag 10 mei

Het vernieuwende dansfestival Moving Futures staat drie dagen in Tilburg. In een even verfrissend als veelzijdig programma van voorstellingen, installaties, films en feestjes trekt een eigenzinnige generatie aan je voorbij die de dansdiscipline oprekt.

We vieren het voorjaar, dans, food, film en woord, van de straat via de tuin tot in de grote zaal van het theater. DansBrabant vult het programma van spannende voorstellingen aan met al even spannende installaties, een testsessie/talkshow en essays-met-kloten.

Dagelijks tussen 18 en 19 uur:

BBQ met DansBrabantBurger

Eet mee met de makers op het festival en geniet van een smakelijke vegetarische maaltijd.
Kosten: € 12,50
Meld je aan via dit formulier >

programma

19.00 - 20.00 uur:

Film & Dans Talent Talk - DansBrabant i.s.m. Pop Up Cinema

In de Talent Talks geven makers een kijkje in de keuken van hun maakproces. Speciaal voor Moving Futures presenteren we een avond in het teken van Dans & Film. Want hoe maak je nu eigenlijk een goede dansfilm? En maak je die samen of alleen? We gaan in gesprek met professionals uit de twee vakgebieden. We brengen choreografen, dansers en filmmakers dichter bij elkaar. Ontmoet elkaar tijdens de borrel na de Talent Talks.


19.00 - 20.00 uur:

Eleni Ploumi - Wax me Apart

(Hoe) kan het menselijk lichaam werken als cultuurdrager?
Er bestaan al duizenden jaren sculpturen, ze laten zien wat er is geweest, ze zijn een geheugen, haast gestolde tijd. Het menselijk lichaam is veranderlijk, vervangbaar, een vat voor een bestaan op een bepaald moment, terwijl het tegelijkertijd prototypes en stereotypen draagt, vormstukken van een realiteit.

Eleni Ploumi Waxme Apart

Als een concrete onbeweeglijke sculptuur staat voor tijdloosheid, wat gebeurt er dan als het gecombineerd wordt met een dansperformance waarin het verstrijken van tijd zo'n empathische rol speelt?
Als de overblijfselen in een spinnenweb, als versteende lichamen die er voorheen geweest zijn: de installatie Wax me Apart is een tijdclash die plaatsvindt op een bepaald moment in een gegeven ruimte.


20.30 - 21.00 uur:

Joseph Simon - Chameleon

Kan ik een kameleon zijn? Hoe zou het eruit zien als ik steeds van kleur verander? In Chameleon zoekt choreograaf/danser Joseph Simon naar de overeenkomsten en verschillen van de diverse bewegingstalen die in zijn lichaam gehuisvest zijn. De talen kunnen moeilijk te beheersen zijn, bekend zijn bij velen of een nauwe verwantschap hebben aan een andere taal. Al vergelijkend, gaat Joseph op verkenningstocht door eigen lijf. Hij vraagt zich af of hij de verschillende stijlen die zich in zijn lichaam bevinden uit elkaar kan houden.

Chameleon Joseph Simon Rehearsal

Joseph Simon groeide op in verschillende landen en culturen. Zijn brede interesse in dans zorgde ervoor dat hij, naast verschillende talen, kennis opdeed van diverse dansstijlen. Als choreograaf verbindt hij met zijn werk een breed palet aan bewegingsvormen en doet hij onderzoek naar persoonlijke en culturele identiteit.


21.40 - 22.20 uur

NEON - Körper

Körper bevraagt de onbewuste manier waarop de meesten van ons hun leven leiden. Om ons ego te bevestigen en te beschermen hebben we allemaal onze eigen automatismen. Maar we staan zelden stil bij de vraag waarom we bepaalde keuzes maken. Wat ons maakt wie we zijn? En wat gebeurt er als je niet conformeert aan de verwachtingen van de maatschappij? Körper is het vervolgonderzoek van Körper | Körper wat dat eerder te zien was bij Moving Futures.

Neon Foto Anna Fransen 45 1

Het in 2015 opgerichte NEON (Nanna Jensen (DK) en Leon Franzke (DE)) is een choreografisch collectief. NEON haalt het publiek uit de dagelijkse structuur en geeft ze een fysieke zintuiglijke ervaring mee.

“Met een indrukwekkende krachtsinspanning laten de dansers van NEON zien hoe de mens vastloopt in het kapitalisme” – de Volkskrant ****

doorlopend programma

Vanaf 19 uur:

Dans&Durf Expo

Tijdens reizend dansfestival Moving Futures onderzoeken vijf schrijvers in gezamenlijke werksessies het nieuwe schrijven over dans. Toneelschrijver Anna van der Kruis reikt ze de helpende hand bij het afleggen van een parcours tussen kijkervaring, navelstaren en in gesprek zijn met de lezer. Danscriticus Lisa Reinheimer geeft ze meer context. In Tilburg lees en zie je de resultaten van deze vernieuwende schrijfcursus. Dans & Durf is een samenwerking- en intellectueel eigendom van Domein voor Kunstkritiek & DansBrabant.


Vanaf 21.30 uur:

Cinedans Filmprogramma

Als vaste partner van Moving Futures heeft Cinedans ook voor deze editie van het festival een speciaal dansfilm programma samengesteld. Het programma is gebaseerd op de verschillende thema’s en onderwerpen van de voorstellingen uit het festival. Kortere films van verschillende choreografen en regisseurs.

Meereizende films:

Lil Buck with Icons of Modern Art – Director: Andrew Margetson – United Kingdom 2016, 4′: Danser Lil Buck uit Chicago neemt regisseur Andrew Margretson mee op een ludieke reis door de door Frank Gehry ontworpen hallen van de ”Fondation Louis Vuitton.”

Are you multifocal – Director: Assi Weitz, Rob Gradisen – The Netherlands, 2017, 4′: In een surreële setting en met een absurde race doorheen de achterstraatjes van een buurt, focust de film op vastleggen van beweging doorheen de tijd.

Ossa – Director: Dario Imbrogno – Italy 2016, 4′: “De hele wereld is een toneel”. In dit theater laat de dans van een pop die door de tand des tijds is aangetast, ons het mechanisme zien dat de touwtjes in handen heeft.

Interference – Director: Julianna Ottlik, Kinga Kovács – Hungary, 2018, 4′: De dynamiek van patrooninterferentie: de samen- of tegenwerking van verscheidene golven op dezelfde tijd en plaats.

Six in the Beauvoir – Director: Emma Scarafiotti, United Kingdom, 4′: De manier waarop ruimte invloed heeft op gedrag en beweging wordt uitgebeeld in een site specifieke – performance in het stedelijk gebied van Beauvoir.

Bleeding and Burning – Director: Guillaume Marin, Canada, 2017, 3′: Om een nieuw sterrenstelsel te bereiken wordt in een samenstelling van rood en zwart een baan afgelegd.

Werewolf heart – Director: Christian Weber, Dalel Bacre – United States, 2016, 4′: “You’d look nice in a grave, I smile at the moon, death is on my face, And if you wait too long, Then you’ll never see the dawn again.”

Meer info en credits

Moving Futures is een initiatief van de vijf landelijke productiehuizen: Dansmakers Amsterdam, Dansateliers, DansBrabant, De Nieuwe Oost en Random Collision. www.movingfutures.nl

Eleni Ploumi - Wax me Apart
Concept & performance: Eleni Ploumi

Joseph Simon - Chameleon
Concept, choreografie, performance: Joseph Simon
Lichtontwerp, techniek: Quintus
Kostuum: Min Li Muziek: Magnetic Minds, Kokoroko (Abusey Junction)
Dramaturgie: Merel Heering
Dramaturgische assistentie: Kristin de Groot, Kim Hoogterp
Beeld: Marie-Sarah Simon
Co-productie: Dansateliers NL, Azkuna Zentroa, Bilbao, ES
Met dank aan: Tuan Tran.

NEON - Körper Choreografie & performance:
NEON (Nanna Hanfgarn Jensen & Leon Emil Franzke)
Productie: SHIFFT, De Nieuwe Oost
Mede mogelijk gemaakt door: Gemeente Utrecht, Janivo Stichting, K.F. Hein Fonds en Prins Bernhard Cultuurfonds Utrecht
Met dank aan: SHIFFT Utrecht

Delen

Tickets
  • normaal € 17,00
  • Vroege Vogels € 12,00
  • < 25 jaar en studenten € 12,00
  • FHK 50% € 8,50

Genre

Dans

Filter

Festival