161216 Moving Futures Algemeen Promotie Beelden Wt 02 2

Moving Futures 2019

Programma zaterdag 11 mei

Het vernieuwende dansfestival Moving Futures staat drie dagen in Tilburg. In een even verfrissend als veelzijdig programma van voorstellingen, installaties, films en feestjes trekt een eigenzinnige generatie aan je voorbij die de dansdiscipline oprekt.

We vieren het voorjaar, dans, food, film en woord, van de straat via de tuin tot in de grote zaal van het theater. DansBrabant vult het programma van spannende voorstellingen aan met al even spannende installaties, een testsessie/talkshow en essays-met-kloten.

Dagelijks tussen 18 en 19 uur:

BBQ met DansBrabantBurger

Eet mee met de makers op het festival en geniet van een smakelijke vegetarische maaltijd.
Kosten: € 12,50
Meld je aan via dit formulier >

extra middagprogramma

14.00 - 15.00 uur (tijd onder voorbehoud)

Random Collision & Rijksuniversiteit Groningen - Notes on Synchrony

Let op: Voor dit programmaonderdeel apart aanmelden via dit formulier >
LOCATIE: wordt later bekend gemaakt

In een boeddhistische debat verkennen twee of meer monniken inconsistenties in hun redenering terwijl ze gestileerde bewegingssequenties uitvoeren. Neurowetenschappen hebben aangetoond dat de hersengolven van de monniken synchroniseren tijdens het debat, waardoor er letterlijk een mentale connectie ontstaat. Notes on Synchrony is een experiment waarin hedendaagse dansers en neurowetenschappers samen de betekenis van deze verbinding onderzoeken. In dit levende laboratorium van hersen- en bewegingsonderzoek is het publiek getuige van de botsing tussen twee zeer verschillende disciplines die hetzelfde fenomeen verkennen.

Noteson Synchrony 1
avondprogramma

19.00 - 20.00 uur:

Karel Tuytschaever - STRANGER

Studiopresentatie

Locatie: DansBrabantDepenDance, Goudenregenstraat 15-07 Tilburg

Karel wil een ode brengen aan hem: de man.
Wie en waar is hij?
De man zoekt zichzelf.
De man lijkt vandaag verdwenen.
Wat betekent het om hem te zijn?

STRANGER flirt met de verschillende deelpersoonlijkheden van het verschijnsel man, en poogt het manbeeld opnieuw op scherp te stellen. Deze voorstelling verbindt dans met film, en legt de perspectieven van één kwetsbaar mannelijk lichaam bloot.


19.30 - 20.00 uur

Nikita Maheshwary & Paul de Bruyne - Umrao&Me

Umrao&Me is een vernieuwende lecture performance met tekst, muziek en beeld waarin choreografe en performer Nikita Maheshwary haar brieven met het publiek deelt. Het zijn persoonlijke brieven die zij schreef aan de legendarische 19e eeuwse tawaif performer Umrao Jaan Ada over wat het betekent om een vrouwelijke kunstenaar te zijn in de hedendaagse maatschappij. De brieven gaan onder meer over de male & female gaze, politiek in de kunst, schoonheid en slonzigheid.


20.40 - 22.40 uur

Igor Vrebac - HEROES

Bosnisch-Nederlands theatermaker Igor Vrebac onderzoekt met drie vrouwelijke performers de onvermoeibaarheid van het vrouwenlichaam. Ze laten zich opzwepen door de stuwende beats van componist Tonny Nobel en testen het uithoudingsvermogen van zichzelf en het publiek. Hoe sterk kan een vrouw zijn zonder haar kracht te verliezen? In deze fysieke voorstelling wordt korte metten gemaakt met verwachtingspatronen rondom vrouwelijkheid. HEROES is daarom een ode aan de vrouw, de heldin die gezien mag worden in al haar glorie.

6 Heroes Foto Mennovander Meulen
doorlopend programma

Vanaf 19.00 uur:

Dans&Durf Expo

Tijdens reizend dansfestival Moving Futures onderzoeken vijf schrijvers in gezamenlijke werksessies het nieuwe schrijven over dans. Toneelschrijver Anna van der Kruis reikt ze de helpende hand bij het afleggen van een parcours tussen kijkervaring, navelstaren en in gesprek zijn met de lezer. Danscriticus Lisa Reinheimer geeft ze meer context. In Tilburg lees en zie je de resultaten van deze vernieuwende schrijfcursus. Dans & Durf is een samenwerking- en intellectueel eigendom van Domein voor Kunstkritiek & DansBrabant.


NO STATEMENT

BARRY – Karel Tuytschaever

Eén lichaam, ogenschijnlijk in rust.
Zes houdingen.
Verschillende perspectieven.

Karel heeft voor deze installatie twee uitgangspunten: een specifieke situatie en een individuele benadering. Vanuit De Nieuwe Vorst als thuistheater - haar historische, sociale en esthetische context – en met het lichaam als medium, nodigt hij uit tot kijken.

Meer info en credits

Moving Futures is een initiatief van de vijf landelijke productiehuizen: Dansmakers Amsterdam, Dansateliers, DansBrabant, De Nieuwe Oost en Random Collision. www.movingfutures.nl


Random Collision & Rijksuniversiteit Groningen - Notes on Synchrony
Dansers: Ido Batash, Matan Zamir
Wetenschappers: Marieke van Vugt, Debarati Banerjee, Lionel Newman
Regie: Kirsten Krans
Dramaturgie & Spoken Word: Ferdinand Lewis
Componist: Yoni Collier
Notes on Synchrony is een samenwerking tussen Random Collision & Rijksuniversiteit Groningen.


Karel Tuytschaever - STRANGER
De voorstelling gaat in september 2019 in Belgische première op C-TAKT #3 festival in Genk, en in Nederlandse première in De Nieuwe Vorst in Tilburg. In februari 2019 werkte Karel in de studio’s van DansBrabant, een eerste work-in-progress van STRANGER zie je op Moving Futures!


Igor Vrebac - HEROES
Maker: Igor Vrebac
Performers: Inbal Abir, Nina Fokker, Nicole Geertruida
Muziek: Tonny Nobel
Kostuums: Mirte Engelhard
Licht: Rob Daanen
Publiciteitsbeeld: Menno van der Meulen
Ontwerp: Jolijn Ceelen
Productie: De Nieuwe Oost
Sponsor: RH MOTORCYCLES, City Bootcamp Arnhem
Met dank aan: Eve Hopkins, Linda Kokke, Nikkie Jessen, Maria Wattel, Michelle Vlemmix, Shannen Delilah. Dit project is mede mogelijk gemaakt met financiële steun van Fonds 21 en Dioraphte.


Delen

Tickets
  • normaal € 17,00
  • Vroege Vogels € 12,00
  • < 25 jaar en studenten € 12,00
  • FHK 50% € 8,50

Genre

Dans

Filter

Festival