161216 Moving Futures Algemeen Promotie Beelden Wt 02 2

Moving Futures 2019

Programma donderdag 9 mei

Het vernieuwende dansfestival Moving Futures staat drie dagen in Tilburg. In een even verfrissend als veelzijdig programma van voorstellingen, installaties, films en feestjes trekt een eigenzinnige generatie aan je voorbij die de dansdiscipline oprekt.

We vieren het voorjaar, dans, food, film en woord, van de straat via de tuin tot in de grote zaal van het theater. DansBrabant vult het programma van spannende voorstellingen aan met al even spannende installaties, een testsessie/talkshow en essays-met-kloten.

Dagelijks tussen 18 en 19 uur:

BBQ met DansBrabantBurger

Eet mee met de makers op het festival en geniet van een smakelijke vegetarische maaltijd.
Kosten: € 12,50
Meld je aan via dit formulier >

programma

19.00 - 20.00 uur:

The100Hands: SHOW ME (testsessie)

The100Hands zitten midden in het creatieproces van SHOW ME (première deze nazomer!) en nodigen je graag uit voor een testsessie. SHOW ME is een dansperformance, een oefening in zien, een reflectie op jezelf blootgeven, een spel met fictie en werkelijkheid, een talkshow waar iedereen te gast is.

Samen met hun publiek tasten drie performers de do’s en don’ts rond ‘kijken, laten zien en bekeken worden’ af. Wat zijn de situaties waarin we het lichaam normaliter niet 'sharen' en waarom dan eigenlijk niet?
Met referenties naar online (deel)gedrag nodigt SHOW ME uit tot een gezamenlijke belevenis. Ieders aanwezigheid en keuzes worden onderdeel van een fysiek gezelschapsspel, waarin sluimerende sociale codes zichtbaar worden en aanleiding zijn voor een goed gesprek.


20.00 - 20.15 uur:

Eulàlia Bergàda - Openingsact

De Spaanse choreografe Eulàlia Bergàda was in 2017 in residentie bij DansBrabant en werkte aan haar onderwatersolo Nixie, deep inside. Speciaal voor Moving Futures keert zij terug en maakt een zinderende openingsact.


20u30 - 21.00 uur:

Connor Schumacher - The Fool Plays With Himself

The Fool welcomes you! The Fool (de dwaas) is het alter ego van Connor Schumacher, een personage dat vrijuit reageert op elke situatie waarin hij zich bevindt. Hij duikt in het archief van het menselijk lichaam, reflecteert hardop, schuwt humor niet en neemt je mee in zijn – en tegelijkertijd jouw eigen – lichaam en geest. Geef hem je vinger – hij neemt je hand.


0509 Mf The Fool Guided Tour

21.30 - 22.15 uur:

Ingrid Berger Myhre & Lasse Passage - Panflutes & Paperwork

Panflutes & Paperwork is een samenwerking tussen choreograaf Ingrid Berger Myhre en componist Lasse Passage. In het duet nemen ze bestaande verwachtingen over muziekontwikkeling voor dans en het dansen op muziek als uitgangspunt. Ze gaan op speelse wijze in op de conventionele relatie tussen de twee disciplines. Samen zoeken ze naar een manier om de elementen volledig samen te smelten. Zijn ze in staat om het collectief boven individuele voorkeuren en neigingen te laten uitstijgen?

Panflutes Paperworks Ingrid Berger Myhre Lasse Passage Nøsted Photo Credits Sara Anke 2 4

“When the form is in place, everything within it can be pure feeling” – A.Schöenberg

De titel belicht het contrast tussen droog en ‘nat’. Waar Panflutes staan voor het speelse, sensationele en passievolle, staat Paperwork voor het formele en bureaucratische. Myhre en Passage hebben beide een luchtige benadering van compositie en delen een voorkeur voor subtiele humor.

PAUZEPROGRAMMA

21.00 - 21.30 uur:

Dance Talk met Merel Heering & Sigrid Stigsdatter Mathiassen

Voel jij je ook zo ongemakkelijk tijdens nagesprekken? Sluit aan bij Dancetalk! Moderator Merel Heering neemt alle ongemakkelijkheid weg. Voor je het weet zit je in een geanimeerd gesprek met de choreograaf en heb je woorden gegeven aan je ervaring.


21.00 - 21.30 uur:

Eleni Ploumi - Wax me Apart

(Hoe) kan het menselijk lichaam werken als cultuurdrager?
Er bestaan al duizenden jaren sculpturen, ze laten zien wat er is geweest, ze zijn een geheugen, haast gestolde tijd. Het menselijk lichaam is veranderlijk, vervangbaar, een vat voor een bestaan op een bepaald moment, terwijl het tegelijkertijd prototypes en stereotypen draagt, vormstukken van een realiteit.

Eleni Ploumi Waxme Apart

Als een concrete onbeweeglijke sculptuur staat voor tijdloosheid, wat gebeurt er dan als het gecombineerd wordt met een dansperformance waarin het verstrijken van tijd zo'n empathische rol speelt? Als de overblijfselen in een spinnenweb, als versteende lichamen die er voorheen geweest zijn: de installatie Wax me Apart is een tijdclash die plaatsvindt op een bepaald moment in een gegeven ruimte.

doorlopend programma

vanaf 19 uur:

Dans&Durf Expo

Tijdens reizend dansfestival Moving Futures onderzoeken vijf schrijvers in gezamenlijke werksessies het nieuwe schrijven over dans. Toneelschrijver Anna van der Kruis reikt ze de helpende hand bij het afleggen van een parcours tussen kijkervaring, navelstaren en in gesprek zijn met de lezer. Danscriticus Lisa Reinheimer geeft ze meer context. Lees en zie de resultaten van deze vernieuwende schrijfcursus. Dans & Durf is een samenwerking- en intellectueel eigendom van Domein voor Kunstkritiek & DansBrabant.

vanaf 21.30 uur

Cinedans Filmprogramma

Als vaste partner van Moving Futures heeft Cinedans ook voor deze editie van het festival een speciaal dansfilm programma samengesteld. Het programma is gebaseerd op de verschillende thema’s en onderwerpen van de voorstellingen uit het festival. Kortere films van verschillende choreografen en regisseurs.

Meereizende films:

Lil Buck with Icons of Modern Art – Director: Andrew Margetson – United Kingdom 2016, 4′: Danser Lil Buck uit Chicago neemt regisseur Andrew Margretson mee op een ludieke reis door de door Frank Gehry ontworpen hallen van de ”Fondation Louis Vuitton.”

Are you multifocal – Director: Assi Weitz, Rob Gradisen – The Netherlands, 2017, 4′: In een surreële setting en met een absurde race doorheen de achterstraatjes van een buurt, focust de film op vastleggen van beweging doorheen de tijd.

Ossa – Director: Dario Imbrogno – Italy 2016, 4′: “De hele wereld is een toneel”. In dit theater laat de dans van een pop die door de tand des tijds is aangetast, ons het mechanisme zien dat de touwtjes in handen heeft.

Interference – Director: Julianna Ottlik, Kinga Kovács – Hungary, 2018, 4′: De dynamiek van patrooninterferentie: de samen- of tegenwerking van verscheidene golven op dezelfde tijd en plaats.

Six in the Beauvoir – Director: Emma Scarafiotti, United Kingdom, 4′: De manier waarop ruimte invloed heeft op gedrag en beweging wordt uitgebeeld in een site specifieke – performance in het stedelijk gebied van Beauvoir.

Bleeding and Burning – Director: Guillaume Marin, Canada, 2017, 3′: Om een nieuw sterrenstelsel te bereiken wordt in een samenstelling van rood en zwart een baan afgelegd.

Werewolf heart – Director: Christian Weber, Dalel Bacre – United States, 2016, 4′: “You’d look nice in a grave, I smile at the moon, death is on my face, And if you wait too long, Then you’ll never see the dawn again.”

Meer info en credits

Moving Futures is een initiatief van de vijf landelijke productiehuizen: Dansmakers Amsterdam, Dansateliers, DansBrabant, De Nieuwe Oost en Random Collision. www.movingfutures.nl


SHOW ME - The100Hands
Concept en choreografie: Jasper Džuki Jelen en Mojra Vogelnik Škerlj met Jade van den Hout
Performers: Jade van den Hout, Maria Madeira en Mojra Vogelnik Škerlj
Tekst: Jasper Džuki Jelen met performers
Lichtadvies: Arjuna Borsetti
Kostuumadvies: Esther Sloots
Productie: Sanne Wichman
Co-productie: DansBrabant
Mede mogelijk gemaakt door: PLAN Talentontwikkeling Brabant en Podium Bloos.
Met financiële steun van: Gemeente Breda, Prins Bernard Cultuur Fonds
Met dank aan: Theaterfestival Boulevard, Chasse Theater Breda, Nieuwe Veste Breda en Het Huis Utrecht.

Sigrid Stigsdatter Mathiassen - Hope & Heavy Metal
Concept, Choreografie & Dans: Sigrid Stigsdatter Mathiassen
Muziek: Juliet Aaltonen
Productie & Publiciteit: Dansmakers Amsterdam
Artistiek advies: Suzy Blok, Heleen Volman, Kristin de Groot
In samenwerking met: Dansateliers, DansBrabant, Moving Futures Netwerk
Met dank aan: Andrea Zavala Folache, Renée Copraij, Matilde Søes Rasmussen, Elisa Grasso, Antonia Steffens, Anders Toft, SNDO class ’17, Camilla Lind, Maria Gabriela Lasparra, Charlie Trier, Andreas Hannes, Ana Vujanovic
Met steun van: Amsterdams Fonds voor de Kunst, Dansgroep Amsterdam

Eleni Ploumi - Wax me Apart
Concept & performance: Eleni Ploumi


Ingrid Berger Myhre & Lasse Passage - Panflutes & Paperwork
Concept, performance: Ingrid Berger Myhre, Lasse Passage
Co-productie: Dansateliers, Black Box Teater, CSC Bassano Del Grappa
Financieel ondersteund door: Fonds Podiumkunsten, Arts Council Norway
Mede mogelijk gemaakt door: P.A.R.T.S., Rimi/Imir Senter for Scenekunst, Moving Futures Festival, WP Zimmer.

Delen

Tickets
  • normaal € 17,00
  • Vroege Vogels € 12,00
  • < 25 jaar en studenten € 12,00
  • FHK 50% € 8,50

Genre

Dans

Filter

Festival