Mf Festivalbeeld

Moving Futures

DAG 2 in De Nieuwe Vorst

Moving Futures brengt spraakmakend werk van vijf landelijke productiehuizen bijeen in één reizend festival. Laat je verrassen door de betrokken, brutale en barrière-doorbrekende makers en performers van nu.

Programma dag 2:

Cold Hawaii - Sigrid Stigsdatter Mathiassen

In de duinen van Cold Hawaii ligt een eenzaam lichaam. Gevangen in een voortdurend bewegende golf die door dat lichaam trekt, lekt het geluiden, stemmen en bewegingen. Met elkaar verweven vormen ze een lichaamslandschap, dat met een gebroken hart trillingen de wereld instuurt, zoekend naar rust en plezier.

In Cold Hawaii legt Sigrid tekst, beweging en muziek over elkaar heen, op zoek naar de plekken waar ze elkaar kruisen en ontmoeten. Hoe worden ze hetzelfde, maar blijven ze toch ook verschillend?

Cold Hawaii

NOT ON THIS EARTH - The Void of Longing - Keren Rosenberg

NOT ON THIS EARTH – The Void of Longing is een fysieke en spirituele reis die het lichaam terug in de tijd wil brengen – naar zijn wortels, naar zijn essentiële vorm: grenzeloos en zuiver. Het is een gebed voor vrijheid van de sociale beperkingen van geslacht, nationaliteit, kleur en religie.

Keren Rosenberg

Op het toneel zijn twee lichamen bezig met het bouwen en afbreken van een nieuw stuk land, met hun lichamen en voor hun lichamen. Hun reizen zijn zwaar en veeleisend. Het land is nep en onverzettelijk, het geluid dreigt alles te overspoelen, hun energie en vlees is hun enige drijvende kracht. Maar het gefluister van hun ziel is puur en luid: samen vormen ze een nieuwe huid.


EN VERDER:

 • [ AI ] dancer - Evangelos Biskas V
  [ AI ] dancer is een dans- & video-installatie over de vraag in hoeverre je een computerprogramma dansimprovisatie aan kunt leren. Choreograaf Evangelos Biskas V en creative coder Mauricio van der Maessen de Sombreff gingen op zoek naar verbindingen tussen de mechaniek van het lichaam van een danser en artificiële intelligentie. Hiervoor creëerde Mauricio een algoritme dat ‘getraind’ werd aan de hand van een grote verzameling van dansvideomateriaal van Evangelos.
 • Cinedans filmprogramma
  Vaste partner van het festival Cinedans maakte een selectie van meest spraakmakende dansfilms, welke door een energieke explicateur worden ingeleid en voorafgaand aan de voorstellingen en in de pauze te zien zijn.
 • The Greenhouse - Leo Rathmann, Celina Schroter, Laura Schonlau
  The Greenhouse scenography is een samenwerking van de 4e jaars BA Choreografie studenten van de Fontys Dansacademie. Het is een performance art-installatie waarin de grenzen van performance en scenografie samenkomen en samensmelten. De bewegingskwaliteit wordt bepaald door de beperking van de kostuums waarmee een nogal rigide maar toch levend karakter gecreëerd wordt.
 • Dance&Dare - (Moving) Future Lab
  Dance&Dare is de cursusreeks en beweging van DansBrabant en Domein voor Kunstkritiek waarin schrijvers zoeken naar nieuwe woorden voor nieuwe dans. Dit jaar werken tijdens Moving Futures Tilburg schrijvers en illustratoren, video- en radiomakers uit Noorwegen, Duitsland en Nederland drie dagen samen om spannende nieuwe vormen van festivalverslaglegging te ontwikkelen. Vanavond laten ze met werk-in-wording zien wat er aan het ontstaan is.


Kijk voor meer info op de site van Moving Futures >

Meer info en credits

Moving Futures is een initiatief van Dansmakers Amsterdam, Dansateliers, DansBrabant, De Nieuwe Oost en Random Collision. De vijf ontwikkelaars in de hedendaagse dans bieden ondersteuning aan een breed scala opkomend choreografietalent. Met het festival slaagt het netwerk er in om een nieuwe generatie dansmakers op landelijke schaal zichtbaar te maken en een breed publiek kennis te laten maken met de makers van nu.


Cold Hawaii - Sigrid Stigsdatter Mathiassen:

Concept, choreografie en performance: Sigrid Stigsdatter Mathiassen Productie: Dansateliers, Azkuna Zentroa (Bilbao, ES) Financieel ondersteund door: Gemeente Rotterdam Beeld: Matilde Soes Rasmussen

NOT ON THIS EARTH - The Void of Longing - Keren Rosenberg:
Concept & Choreography: Keren Rosenberg Performers & Collaborators: Christian Guerematchi & Keren Rosenberg Composition: Raphael Vanoli Light design: Arthur Duijzers Coaching: Suzy Blok Production & Publicity: Dansmakers Amsterdam Creative producer: Willem van Rossum Image: Denis Martin, Sandra Lynn Belanger With the support of :Dansmakers Amsterdam, Prins Bernhard Cultuurfonds

[ AI ] dancer - Evangelos Biskas V:
Concept, dans en tekst: Evangelos Biskas V Creative coder: Mauricio van der Maessen de Sombreff Productie: PLAN Video: Mauricio van der Maessen de Sombreff

Delen