Of Ja Beeld V2 Def Foto Eva Line De Boer En Elly Scheele
première

Of ja

Eva Line de Boer & Elly Scheele | HZT

Of ja is een tragikomische mozaïekvoorstelling over hoe mensen met elkaar praten en wat het betekent om elkaar serieus te nemen. Het speelt zich af in situaties waar je vrijwillig komt om te socializen. Plekken waar status, afkomst, ideeën en verschillen geen grote rol zouden moeten spelen, maar dat wel doen. Niet dat dat letterlijk wordt uitgesproken, want: ‘Laten we het vooral gezellig houden’.

Script voor het ongemakkelijk gesprek

Daar staan ze dan met al hun sociale ongemak: de buren op een buurtbarbecue, de collega’s op een netwerkborrel, de stoutmoedige stelletjes bij een parenclub. Dapper proberen ze telkens een nieuw gesprek aan te knopen. Ze stuiten op ongeschreven regels, andere denkbeelden of praten simpelweg minutenlang langs elkaar heen. Toch benadrukt iedereen maar al te vaak hoe gezellig het wel niet is – terwijl we in werkelijkheid krampachtig bezig zijn met hoe we overkomen, wat we wel of niet kunnen zeggen en hoe de ander zich gedraagt. Woorden vullen de ruimte, alles zodat het in godsnaam maar niet stilvalt.


1210 Of Ja Poster A2
‘Elly Scheele houdt ons een spiegel voor. Herkenbaar, komisch en pijnlijk observeert ze ons communiceren met elkaar. In combinatie met Eva Line de Boer en haar in- en uitzoomende kwaliteiten zal dat vonken geven.’
Piet Menu, artistiek leider Het Zuidelijk Toneel
Meer info en credits

Regie Eva Line de Boer, tekst Elly Scheele, spel Anne-Chris Schulting, Belinda van der Stoep, Evrim Akygit, Mark Kraan en Roben Mitchell, choreografie Mohamed Yusuf Boss, scenografie Tim Vermeulen, geluidscompositie Harpo ’t Hart, kostuums Jolanda van de Ven, dramaturgisch advies Martine Manten en Piet Menu, lichtontwerp Nico de Rooij.

Eva Line de Boer is een van de meest veelbelovende theatertalenten. In 2014 ontving ze de Ton Lutz Award, in 2016 de BNG Bank Nieuwe Theatermakersprijs en 2019 de Charlotte Köhler prijs.
Elly Scheele won het TheaterTekstTalent Stipendium van het Prins Bernhard Cultuur Fonds voor de tekst van Of ja. Dit wordt het vijfde project van dit regie en schrijf-duo.

Delen