0503 Oorlogsvrouwen

Oorlogsvrouwen

Compagnie Karina Holla

Lang werd er gezwegen over de vrouwen aan het front. Wat zij meemaakten was te gruwelijk. Maar ze zijn het niet vergeten. Karina Holla vertelt hun verhaal. Het verhaal van onvoorstelbaar sterke vrouwen in onvoorstelbare omstandigheden.

Oorlogsvrouwen is gebaseerd op 'De oorlog heeft geen vrouwengezicht' van Nobelprijswinnares Svetlana Alexijevitsj. Zij interviewde driehonderd Russische vrouwen over hun ervaringen in de Tweede Wereldoorlog. Vrouwen, vaak meisjes nog, die in 1941 de oorlog ingingen om hun land tegen Hitler te verdedigen. Partizanen, piloten van gevechtsvliegtuigen, mecaniciens en scherpschutters. In plaats van bruiden werden ze soldaten. Ze vochten net als de mannen, geweer en bajonet in de aanslag.

[over Karina Holla:] Je blijft naar haar kijken hoe ze haar handen beweegt, soms hoekige passen maakt die zowel schrik als standvastigheid uitdrukken, hoe ze verhaalt over een verhoor en met kleine bewegingen van haar hoofd mimeert of ze geslagen wordt. In haar grandioze spel komen kwetsbaarheid en onverzettelijkheid schitterend samen.
Theaterkrant (keuze van de criticus) - Lees meer

De vrouwen dragen geweren die soms groter zijn dan zijzelf of alsof het geweer een pop is. Ze werden gevangen genomen, gefolterd en gedood. Geconfronteerd met grote wreedheid bleven ze moedig en onverzettelijk. Vrouwen die vier jaar lang geen vrouw mochten zijn.

Er is maar één weg, de mens liefhebben. Hem met liefde te begrijpen.
Svetlana Alexijevitsj
Meer info en credits

Concept, spel: Karina Holla
Zang: Rowan Kievits / Roman Brasser / Aleksej Ovsiannikov
Regie: Mette Bouhuijs
Tekst: Svetlana Alexijevitsj
Vertaling: Jan Robert Braat
Bewerking: Mette Bouhuijs en Karina Holla
Scenografie advies: Theun Mosk
Choreografie: Dries van der Post
Kostuums: Fer SmidtDecor: John Lippens

Delen

Tickets
  • normaal € 17,00
  • Vroege Vogels € 12,00
  • < 25 jaar en studenten € 10,00
  • FHK 50% € 8,50

Genre

Theater