0210 Ludwig Bindervoet Patroon © Julian Maiwald 1
0210 Ludwig Bindervoet Patroon © Julian Maiwald 14
0210 Ludwig Bindervoet Patroon © Julian Maiwald 7

Patroon

Ludwig Bindervoet | De Nieuwe Oost & URLAND

Een persoonlijke, meerstemmige solo van Ludwig Bindervoet, geschreven door vader Erik Bindervoet naar aanleiding van de brief die Franz Kafka aan zijn vader schreef. De vader spreekt nu terug in een talig spiegelpaleis vol valkuilen, zijpaden en doodlopende wegen.

In een voorstelling als een hallucinante modderstroom kruipt Ludwig (performancecollectief URLAND, Toneelgroep Oostpool) in de huid van de vaderfiguur en poogt patronen te doorbreken. Vader komt in opstand tegen zoon, zoon tegen vader, vader tegen vader? In Patroon zoeken vader Erik en zoon Ludwig het spanningsveld op tussen het persoonlijke en het publieke. Via omwegen en eeuwige wederkeer dwaalt het stuk via voorouders en nageslacht langs geschiedenis en noodlot richting autoriteit en vrijheid.

Patroon is duister en vol wrange liefde, haat en (zelf)verwijt. Het is een gewelddadige, liefdevolle afrekening met zowel de vader als met de zoon, en een voortdurende realisatie dat helemaal afrekenen met elkaar onmogelijk is.
Theaterkrant - Lees meer
De generatiestrijd die zich in de tekst ontvouwt krijgt extra kracht doordat het stuk wordt gespeeld door Bindervoets zoon Ludwig, die zich virtuoos en onnavolgbaar aan de waanzinnig veeleisende tekst overgeeft. Zo wordt de voorstelling een liefdevol steekspel tussen twee zoons, die elk op frictievolle wijze hun respectievelijke vaders – en daarmee zichzelf – proberen te begrijpen.
NRC Handelsblad ****
Wat Patroon bijzonder maakt is de clash van allerlei stijlen. Erik Bindervoet (bekend om zijn vertalingen van het werk van James Joyce) schreef een onnavolgbaar monster van een gedicht, een woordkanonnade vol taalkronkels een waanzinstukken. Zoon Ludwig spreekt die bijkans onmogelijk uit te spreken tekst op indrukwekkende wijze uit.
De Volkskrant ****
Meer info en credits

Concept Ludwig Bindervoet en Erik Bindervoet, tekst Erik Bindervoet, spel Ludwig Bindervoet, componist Jimi Zoet, lichtontwerp: Rob Daanen, scenografie Katrin Bombe, publiciteitsbeeld Roeltje van de Sande Bakhuyzen
Patroon is een co-productie van De Nieuwe Oost, Toneelgroep Oostpool en performancecollectief URLAND.

Delen

Tickets
  • normaal € 17,00
  • < 25 jaar en studenten € 10,00
  • FHK 50% € 8,50

Genre

Theater