Bekijk tickets

Perec

De Poezieboys

De Poezieboys vinden dat de wereld wel wat meer poëzie kan gebruiken en pleiten voor uitverkochte, dampende zalen voor de dichtkunst. In hun nieuwste voorstellingen nodigen ze u van harte uit in een wereld vol regels, puzzels, spelletjes en valluiken. PEREC is een ode aan het werk en leven van de Parijse taaltovenaar, kattenliefhebber, hobby astronoom, professor in de patafysica en archivaris Georges Perec.

de wereld kan wel weer wat Rock & Roll & Poëzie gebruiken

Wie was Georges Perec?

Schrijver Georges Perec (1936 – 1982) was een van de belangrijkste vernieuwers in de literatuur van de vorige eeuw. Met alles wat hij schreef wilde hij zijn eigen grenzen en die van de poëzie en literatuur verleggen. Met als hoogtepunt het prijswinnende boek Het leven een gebruiksaanwijzing, vol stiekeme citaten van andere schrijvers, puzzels en raadsels. Tot op de dag van vandaag worden er over de hele wereld nog nieuwe ontdekkingen gedaan in dit meesterwerk.
Perec had een grote fascinatie voor de normale dingen om ons heen. De dingen die zo gewoon zijn geworden dat we ze haast niet meer opmerken. Hij noemde die dingen het ‘ondergewone’. In veel van zijn werk wil hij ons die dingen weer laten zien, en vooral hoe bijzonder ze eigenlijk zijn. Hij dwingt de lezer tot vertragen en tot kijken naar onszelf en de dingen om ons heen.

Kun je naar buiten kijken? Wat zie je daar?

Met de voorstelling PEREC presenteren de Poezieboys een enthousiaste en humoristische ode aan deze bijzondere schrijver. In de speelse geest van Perec gaan Jos en Joep op zoek naar nieuwe theatervormen die ons vertragen en ons weer bewust maken van de aller normaalste dingen om ons heen. We leven in een tijd van grote verandering, maar om de dingen te veranderen moet je ook goed leren kijken naar wat er al is. Lees je deze tekst met een bril op? Hoe ziet deze bril eruit? Zit je ergens binnen en kun je naar buiten kijken? Wat zie je daar? Wat denk je dat anderen daar al gezien hebben? Heb je vandaag koffie op? Hoe smaakte die koffie? Draag je schoenen? Van welk materiaal? Is dit het eerste wat je leest vandaag?

quote
Wat een schitterende uitvinding is de mens! Hij kan in zijn handen blazen als hij die wil warmen en op zijn soep als die te warm is.
- George Perec

Over de Poezieboys
In 1966 kwamen allerlei dichters bijeen in Carré, op uitnodiging van Simon Vinkenoog. Hun maaltijd: een halve kip en een joint. Deze dichters, waaronder een debuterende Jules Deelder, Johnny the Selfkicker en Vinkenoog zelf traden op voor een dampend, joelend en stijf uitverkocht Carré. Jos Nargy en Joep Hendrikx vroegen zich af waarom een dergelijke avond in deze tijd haast ondenkbaar lijkt. De poëzie verdient beter vinden zij; En daarom richtten ze de Poezieboys op.

Met de Poezieboys maakten Jos en Joep de afgelopen jaren furore op theaterfestivals als De Parade en Oerol en ook in de theaters. In samenwerking met het Nationale Theater in Den Haag organiseren zij maandelijks de Poeziebar. Daar presenteren zij de beste poëzie van dit moment, geïnspireerd op die ene legendarische avond in Carré. En natuurlijk met als doel: uitverkochte, dampende en joelende zalen voor de poëzie! Want de wereld kan wel weer wat Rock & Roll & Poëzie gebruiken.

Deze voorstelling heeft een pauze.

Meer info en credits arrow-right

Concept Jos Nargy en Joep Hendrikx (de Poezieboys) | Spel Jos Nargy, Joep Hendrikx | Regie Silke van Kamp | Vormgeving Sjaan Hofstede en Pleun Verhees | Uitvoerend Technicus Dario Giustarini | Zakelijke leiding Tijmen Kerkhof | Marketing Nadine van Pinxteren | Yy wordt gemaakt met steun De Coproducers | Met dank aan Het Nationale Theater

Delen

  • email
  • whatsapp
  • twitter
  • facebook
  • linkedin
English