Bekijk tickets

Rechten voor de zee

De Link en Studium Generale

De zee die haar vervuilers aanklaagt: juridisch mogelijk wanneer je de natuur rechten toekent. Maar kan de zee wel eigen rechten hebben? En wie spreekt er dan namens de zee? Experts delen hun gedachtes erover, musici, componisten en de campusdichter reageren vanuit hun perspectief.

Wat zou de zee zeggen als ze zelf kon spreken?

Het idee van de zee als rechtspersoon komt voort uit een bredere ecocentrische benadering, waarbij wordt erkend dat niet alleen individuen, maar ook ecosystemen en natuurlijke elementen rechten zouden moeten hebben. Het doel is vaak om een wettelijk kader te creëren dat de bescherming van de natuurlijke wereld bevordert en de exploitatie ervan beperkt. Het gaat daarbij verder dan enkel juridische vernieuwing; het opent een dialoog over de relatie tussen mens en natuur. Want wat zou de zee zeggen als ze zelf kon spreken?

PROGRAMMA

Verschillende experts zullen ingaan op deze vernieuwende manier van denken. Te gast is oa Jessica den Outer; schrijver, spreker en zelfstandig adviseur op het gebied van rechten voor de natuur. Ook zullen verschillende Tilburg University onderzoekers hun bevindingen delen over dit thema.

De avond wordt naast inhoudelijke lezingen vormgegeven door verschillende musici en de campusdichter. Speciaal voor deze avond verdiepen zij zich in de thematiek, geven zij een stem aan een niet sprekende entiteit als de zee.

Sprekers

Jessica den Outer

Jessica (1996) heeft een achtergrond in milieurecht en is sinds 2017 betrokken bij de internationale beweging voor Rechten voor de Natuur. Zo schreef zij mee aan rapporten van de Verenigde Naties over dit onderwerp en heeft zij samen met andere jongeren een adviesgroep over Rechten voor de Natuur opgezet. Ook in Nederland pleit zij voor erkenning van Rechten voor de Natuur en is zij bijvoorbeeld een van de initiatiefnemers achter de Maas in de Wet. Voor haar inzet voor natuur behaalde zij meerdere prijzen, waaronder het Duurzame Lintje in 2023. In 2019 werd den Outer als één van de jongste experts op dit gebied aangewezen door de Verenigde Naties. In het voorjaar van 2023 verscheen haar boek ‘Rechten voor de Natuur’ waarin zij de verhalen achter wereldwijde voorbeelden van Rechten voor de Natuur vertelt.

Jessica den Outer foto c Judith Jockel

Dr. Gerard Kuperus

Dr. Gerard Kuperus is onderzoeker Integrale Ecologie in de Nederlandse Context bij het Laudato Si' Instituut, Radboud Universiteit. Hij heeft een achtergrond in milieufilosofie, continentale filosofie en vergelijkende filosofie (specifiek Zen Boeddhisme en inheems denken). Als creatief en systematisch denker, onderzoekt hij de onderlinge verbanden tussen het zelf, de gemeenschap en de omgeving. In zijn analyses maakt hij vaak gebruik van kunst en literatuur. Bij het Laudato Si' Instituut werkt Kuperus aan een project over onze relatie tot water in Nederland, waarin we langzamerhand omschakelen van (rent)meester naar een samenwerking als partner met de andere krachten van de natuur.

Gerard

MODERATOR

Rens Claerhoudt

Rens Claerhoudt is violist en rechtswetenschapper. Hij is als promovendus verbonden aan de Tilburg Law School van Tilburg University. Voor zijn onderzoek bestudeert hij het internationale recht met betrekking tot het beschermen van biodiversiteit. Daarbij heeft Rens een bijzondere belangstelling voor de plek die minder voordehand liggende vormen van leven – zoals parasieten – in het recht toebedeeld krijgen. Naast zijn academische bezigheden is Rens actief als professioneel musicus.

Rens

Musici en campusdichter

Meer info en credits arrow-right

Dit programma wordt georganiseerd door Studium Generale in samenwerking met De Link.

Delen

  • email
  • whatsapp
  • twitter
  • facebook
  • linkedin
English