Bekijk tickets

SatisFactory

Booi Kluiving

SatisFactory is een voorstelling over het fenomeen van ASMR (Automated Sensory Meridian Response). Je weet wel, dat tintelende gevoel wat je krijgt als je ziet hoe een kaars platgedrukt wordt door een hydraulische pers. Of wanneer iemand kleine stukjes zeep van een groot blok afsnijdt met een stanleymes.

WhisperingWieke, LynnieZ & Ay_mazing willen meer volgers. Ze besluiten zich op te geven voor de SatisFactory. Een stoomcursus die hen van compleet onbekende content creators tot wereldberoemde influencers omtovert. Al snel komen ze erachter dat hoe sensationeler ze zijn, hoe meer volgers ze aan zich verbinden. Langzaam zie je ze kapotgaan aan de content die ze zelf creëren.

In SatisFactory nemen de ASMRtists het op tegen de algoritmes die hun leven controleren

Over ASMR en vooral de ASMRtists is veel te doen. Ze vechten continu tegen het stigma dat hun werk een soort verhulde softporno is. In hoeverre zijn ze zelf verantwoordelijk voor de giftige cultuur die er rond ASMR is ontstaan, in hoeverre zijn het de algoritmes en de kijkers die hen daartoe dwingen?

quote
De wereld die Kluiving schept in SatisFactory doet denken aan de dystopische tragikomedies van Black Mirror. De ASMR-opdrachten zijn grappig totdat ze akelig worden, en daarna toch ergens ook weer grappig. Op de juiste momenten slaat het ongemak toe, vaak in combinatie met referenties naar de echte wereld.
- Theaterkrant Lees meer

Over de maker

Booi Kluiving (Amsterdam, 1994) studeerde in juni 2018 af aan de Toneelschool Arnhem en maakt voorstellingen over digitale cultuur. Vanuit zijn persoonlijke fascinatie onderzoekt hij de communicatie in deze werelden en de invloed hiervan op de populaire cultuur. Hij dompelt zich volledig onder in deze digitale subculturen en omringt zich met mensen uit deze werelden. Hierdoor kan hij de voor- en nadelen die de verschillende digitale werelden met zich meebrengen laten zien. Hierbij zoekt Kluiving ook naar nieuwe vormen van vertelling en gebruikt hij elementen die hij in deze online werelden aantreft. In 2020 maakte hij de voorstelling Let’s Play waarin hij door middel van games op zoek ging naar de betekenis van het leven. Na Let’s Play maakte hij in 2022 De Memers. Een ode aan al die typerende plaatjes online. Kluiving maakte door 200-300 memes te ensceneren de vertaalslag naar het theater. www.booikluiving.nl

Meer info en credits arrow-right

Concept & regie Booi Kluiving, spel Wieke van Rosmalen, Lindsay Zwaan & Ayisha Siddiqi, scenografie Kars van den Heuvel, dramaturgie Pol Eggermont, digitale dramaturgie Ioana Stanescu, kostuums Carlijn Veurink, storyboard Thomas de Wit, technisch advies Gertjan Biasino, productie Feikes Huis, co-productie Theater a/d Rijn, aangesloten bij De Nieuwe Oost, ondersteund door Fonds Podiumkunsten.

Delen

  • email
  • whatsapp
  • twitter
  • facebook
  • linkedin
English