1014 Scenes Cropped

Scènes

Joeri Happel

Scènes is geïnspireerd door Scènes uit een Huwelijk van de Zweedse cineast en schrijver Ingmar Bergman. De tekst is inmiddels 50 jaar oud en is een iconische schets van het witte, westerse kerngezin en de zoektocht naar verbinding binnen en buiten het monogame huwelijk.

Twee jonge spelers, twintigers, proberen te achterhalen hoezeer ze worden bepaald door het geweld van de norm. Ze kruipen in de huid van Johan en Marianne, gehuwde veertigers die gevangen zitten in geërfde genderrol-patronen en getekend zijn door ontgoocheling, angst en frustratie.

In een reeks baldadige koppeltherapie sessies wordt de witte, westerse, monogame normaliteit opgezocht, uitvergroot, uitgedaagd en opengebroken op zoek naar ruimte voor liefde.
Liefde blijkt de poging om de kracht van de gewoonte te weerstaan.

Lang geleden gaf Jan Decorte me het advies om de recensie van een goede voorstel­ling te beperken tot twee groot en vet gedrukte woorden en een uitroep­teken: ‘Ga Kijken!’. Na de voorstel­ling die Lucie Plasschaert, Joeri Happel, Jesse Vandamme en Laurens Aneca bedachten op basis van scènes uit de roemruchte TV-serie ‘Scènes uit een huwelijk’ van Ingmar Bergman (1973) voelde ik de aandrang om het daar inderdaad bij te houden. Het baldadig spelple­zier van Plasschaert en Happel valt moeilijk in woorden te vatten.”
Pzazz - Lees meer
Meer info en credits

Regie en concept Jesse Vandamme en Laurens Aneca, spel en concept Lucie Plasschaert en Joeri Happel, tekst Lucie Plasschaert, Joeri Happel, Jesse Vandamme en Laurens Aneca, muziek Ludwig van Beethoven, The Korgis, muziek uitvoering Jesse Vandamme, licht Jesse Vandamme, Laurens Aneca, Lucie Plasschaert, Joeri Happel, scenografie Lucie Plasschaert, Joeri Happel, Jesse Vandamme, Laurens Aneca, Aimé Claes.

Delen

Tickets
  • normaal € 17,00
  • < 25 jaar en studenten € 10,00
  • FHK 50% € 8,50

Genre

Theater