0404 Bo Tarenskeen Speer

SPEER

Bo Tarenskeen

Een voorstelling over schaalvergroting, proportie en de menselijke maat.

Kunstenaar. Betrokken burger. Architect van Hitler. Albert Speer ontwierp megalomane gebouwen van onmenselijke proporties, die de grandeur van het Derde Rijk moesten uitstralen. Benoemd tot Minister van Bewapening lukte het hem de oorlog, die hij al in 1942 als verloren beschouwde, nog jaren te verlengen.
Deze op één na belangrijkste nazi werd veroordeeld tot 20 jaar gevangenis. Na zijn vrijlating werd zijn spijtbetuiging dankbaar door het Duitse volk ontvangen – hij vormde het perfecte symbool van zowel de brave technocraat die de grote misdaad waaraan hij deelnam niet overzag, als de kunstenaar die door de hem geboden mogelijkheden elk gevoel voor menselijke verhoudingen verloor.

Welke esthetische aantrekkingskracht gaat er uit van totalitaire bewegingen? Wat gebeurt er als kunst en macht de handen ineenslaan? Wanneer weegt het esthetische oordeel zwaarder dan het ethische?

Na EICHMANN (2015), KISSINGER (2017) en HEIDEGGER (2018) maakt Bo Tarenskeen opnieuw een voorstelling over het ‘kwade denken’: over intelligentie die de mens vermorzelt, over het hoofd dat de wereld verraadt, over de krakende fundamenten van onze moraliteit.

Schijnbaar moeiteloos verbindt Tarenskeen filosofische vragen met biografische en historische kwesties.
Theaterkrant over HEIDEGGER

Delen

Tickets
  • normaal € 17,00
  • Vroege Vogels € 12,00
  • FHK 50% € 8,50

Genre

Theater

Filter

Engagement, Verdieping