Stonework 2 Espen Hjort
Stonework 1 Espen Hjort
Stonework 3 Espen Hjort

Stonework

Espen Hjort & Mees Borgman | Landmarks

Stonework is een fysiek, muzikaal duet tussen performer Mees Borgman en een steen uit het berggebied Hallingskarvet in Noorwegen. De performance is een zoektocht naar een radicale gelijkwaardigheid tussen mens en steen. Hoe communiceer je met een steen? Wat kunnen wij voor de steen betekenen? En, welke herinneringen of fantasieën heef een steen?

welke herinneringen of fantasieën heef een steen?

Zwaartekracht, aanraking en vibraties zijn vertrekpunten in dit speelse, poëtische werk. Het menselijke publiek wordt uitgenodigd om vanuit een stenen-perspectief op het bestaan te reflecteren. Wat kan de steen ons leren over tijd, over zachtheid en overgave? Hoe zou het zijn om een meer gelijkwaardige relatie met de planeet aan te gaan?

Componist Seán ó Dálaigh (IE) heeft vanuit de specifieke vibraties van deze steen een compositie gemaakt. Vanuit de muziek zoekend naar hoe het zou zijn om het lichaam van een steen te hebben.

Meer info en credits

Concept: Espen Hjort en Mees Borgman
Regie: Espen Hjort en de steen
Choreografie: Mees Borgman en de steen
Spel: Mees Borgman en de steen
Compositie: Seán ó Dálaigh en de steen
Ruimte: Grischa Runge en de steen

Met dank aan: Bára Sigfúsdóttir, dr. Oliver Plümper (Universiteit van Utrecht)


Over de makers

Stonework is een nieuwe performance van makersduo Espen Hjort (NO) & Mees Borgman (NL). Onder de naam Landmarks maken zij voorstellingen die verder kijken dan de mens, vanuit hun fascinatie voor ecologische vraagstukken. Na Stonework maken zij Treework (2023) en Mountainwork (2024).
Stonework is geproduceerd door Stichting Skorpetind in coproductie met het Gaudeamus Festival, en in samenwerking met Casco Art Institute.

Espen Hjort en Mees Borgman werken sinds 2017 samen. Met hun eerste samenwerking Goat Song (Theater Utrecht/Het Huis Utrecht 2017) werd de toon gezet: een fysieke voorstelling over een vrouw die in een geit verandert. Zij hebben elkaar gevonden in de liefde voor het theater als een plek voor transformatie. Zowel van de toeschouwer, de spelers als van de wereld.

Espen Hjort (NO) is in 2016 afgestudeerd van de regieopleiding aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten. Van 2016-2020 was hij als regietalent verbonden aan Theater Utrecht, waar hij de voorstellingen Casino Nonstop (2017) en Zwarte Lente (2020) regisseerde. Voor de periode 2018-2020 kreeg hij met Het Huis Utrecht de Nieuwe Makers-regeling van het Fonds Podiumkunsten toegekend, en maakte hij de voorstellingen My Heart Into My Mouth (2018) en Happy Together (2020, samenwerking met Mees Borgman). Naast het regisseren schrijft hij toneelstukken: Zwarte Lente (2020) en witchmacbethforest (2021), en Landschap met radioactieve honden (2023)

Mees Borgman (NL) is in 2015 afgestudeerd van de Mimeopleiding aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten en is sindsdien werkzaam als speler, maker en muzikant. Naast haar samenwerkingen met Espen Hjort heeft ze o.a. samengewerkt met Davy Pieters, Eline Arbo, Nicole Beutler, Moniek Merx, Ingrid Askvik en Jerzy Bielski en bij gezelschappen zoals het NNT, Theater Utrecht, Theater Rotterdam en MAAStd. Als maker creëerde zij eigen werk: Staat van Geluk, een solo circusvoorstelling over geluk, die speelde tijdens o.a. Festival De Parade en Festival Circolo, en maakte zij met haar moeder de dansvoorstelling Ruimende wind. Samen met Espen maakte zij de voorstelling Happy Together, een voorstelling met haarzelf, haar vader, moeder en broer over de acrobatiek van het samenleven.

www.espenhjort.com
www.meesborgman.nl

Delen

Tickets
  • normaal € 17,00
  • Vroege Vogels € 12,00
  • < 25 jaar en studenten € 10,00
  • FHK 50% € 8,50

Genre

Theater