0125 Strindberg En Dal De Gemeenschap
Zweeds drama

Strindberg en dal

De Gemeenschap

Toneel en werkelijkheid raken verwikkeld en verstrikt in Strindberg en dal. Door verschillende botsingen tijdens de repetities aan een donker drama over man-vrouwverhoudingen, krijgt een Strindbergonderneming onbedoeld de trekjes van een wrange klucht.

De vooruitstrevende toneelgroep &Co werkt met overgave aan de eerste Nederlandstalige opvoering van Dal in de mist, een kort geleden boven water gekomen stuk van de Zweedse schrijver August Strindberg.

Ook binnen het gezelschap lopen de persoonlijke en professionele spanningen hoog op. De regisseur neemt zijn opvattingen over ‘fysiek theater’ wat al te letterlijk, de mannelijke gastacteur beschikt niet over de hetero-kwaliteiten die zijn rol vereist en de regieassistent loopt wel erg opzichtig te koop met haar bereidheid om ‘alles’ te doen voor een toneelcarrière.

Struikelend op zoek naar Zweeds drama


Strindberg en dal gaat ook over het delicate thema van (on)gepast gedrag in werksituaties. Wat kan en wat mag niet? Hoe kwetsbaar zijn we ten opzichte van mensen die macht over ons hebben?

Strindberg en dal is een geestig en fijn gespeeld stuk over het theatervak, waarin een heel aantal verhaallijnen samenkomt.
De Volkskrant - Lees meer
Meer info en credits

Tekst Rob de Graaf, regie Roy Peters, spel Monique Kuijpers, Dic van Duin, Henke Tuinstra, Barnaby Luke Savage en Tessa Jonge Poerink, decor Erik Kouwenhoven en Marcel Kranendonk, licht Coen Jongsma, kostuums Marrit van der Burgt (ontwerp) en Karen de Meijer (uitvoering).

Strindberg en dal sluit aan bij eerdere stukken van De Gemeenschap, zoals De Shakespeare Club (2017) en Stand up, lie down (2015). Net als bij die producties gaat het hier over de vaak moeizame verhouding tussen wie mensen zijn en de rol die ze spelen, over (seksuele) identiteit en over het grillige, onvoorspelbare verloop van groepsprocessen.

De Gemeenschap maakt fysiek en verhalend theater en levert vrolijk, soms bijtend maar toch altijd goedgemutst commentaar op maatschappelijke verschijnselen. Onderzoekend, geëngageerd, rauw en met aanstekelijk enthousiasme.

Delen

Tickets
  • normaal € 17,00
  • Vroege Vogels € 12,00
  • FHK 50% € 8,50

Genre

Theater

Filter

Eigenzinnig