Br13653 Koen Broos
Bca0305 Koen Broos
Br13803 Koen Broos
Br13809 Koen Broos
verhaal van een meestervervalser

True Copy

Berlin | Het Zuidelijk Toneel

BERLIN duikt in True Copy diep in het leven van meestervervalser Geert Jan Jansen. Het toont het interne raderwerk van een complexe man, als handleiding om de hypocrisie binnen de kunstwereld bloot te leggen.

De enige die nooit erkenning krijgt is de vervalser. Tenzij hij ontmaskerd wordt.

Meer dan twintig jaar neemt meestervervalser Geert Jan Jansen de kunstwereld in het ootje. Tot op de dag van vandaag hangen er in musea wereldwijd nog steeds vier werken waarvan niemand vermoedt dat ze eigenlijk van Geert Jan zijn.

Een spellingsfout in een certificaat dat hij uitschrijft bij een werk “in de stijl van” Chagall doet hem na vele jaren uiteindelijk de das om. Op 6 mei 1994 vallen de gendarmes binnen op het Franse landgoed van Geert Jan Jansen. Ze stoten er op meer dan 1600 werken van grootmeesters als Picasso, Dalí, Appel, Matisse en Hockney. Opmerkelijk detail: het gros ervan blijkt uit het penseel van Jansen te komen. Hij doet dit zo overtuigend dat Picasso en Appel nietsvermoedend echtheidscertificaten uitschrijven bij werk dat hij fabriceert.

Resultaat : het publiek verlaat de zaal in lichte verwarring : de begrippen echt en onecht slaan dan plots op de hele voorstelling. Wat hebben we nu eigenlijk gezien, wat hebben we geloofd ? Waar werden wij bedrogen? Sterker nog : hoeveel keer werden we bedrogen?
Pzazz - Lees meer
'[De] voorstelling maakt museumbezoek voorgoed anders, [...] een heerlijk verhaal, dat zich laat horen en zien als een schelmenroman.'
Theaterkrant - Lees meer

“Ik ben geen oplichter, ik ben een verlichter,” zegt hij er zelf over. “Ik denk dat ik hen best wat werk uit handen heb genomen.”

Welke waarde heeft de waarheid nog? En is het soms niet verfrissender om mee te kunnen gaan in een briljant vormgegeven leugen?


Deze voorstelling heeft geen Vroege Vogelprijs.

Meer info en credits

Concept en regie BERLIN (Bart Baele & Yves Degryse) met Geert Jan Jansen, camera Bart Baele & Geert De Vleesschauwer, montage BERLIN & Geert De Vleesschauwer, scenografie BERLIN & Manu Siebens, scenografie film Ina Peeters.
Overige coproducenten Brighton Festival, le CENTQUATRE, C-TAKT, deSingel, Theaterfestival Boulevard en PACT Zollverein.

Delen

Tickets
  • normaal True Copy € 17,00
  • < 25 jaar en studenten € 10,00
  • FHK 50% € 8,50

Genre

Theater