te gast
Bekijk tickets

A songbook of rare feelings

Albumpresentatie VONK

Ensemble VONK presenteert het nieuwe album: A songbook of rare feelings, onlangs uitgebracht bij Sonna Records.

Hoe kun je een zeldzaam gevoel, iets heel persoonlijks, uitdrukken in woorden en klank, hoe kun je dat omvatten en doorgeven? A songbook of rare feelings is een album waarin acht gemoedstoestanden een eigen leven hebben gekregen. Een wonderlijke collectie, tot stand gekomen met tekstdichters Lucky Fonz III, Hanneke Last, Kayo Chingonyi en Nancy Campbell. Zij schreven nieuwe songteksten met een rijkdom aan beelden en reflecties, steeds vanuit hetzelfde vertrekpunt: een rare feeling.

Componisten Kate Moore, Morris Kliphuis, Nicoline Soeter en Remy Alexander hebben de poëtische teksten op zich in laten werken en volledig vrij naar muziek vertaald. Transparant lyrisch, expressief, ritmisch uitdagend, en met steeds weer nieuwe klankcombinaties van zang, saxofoons, klarinetten en slagwerk. De volstrekt eigen klank van VONK, het karakteristieke geluid van zangeres Rianne Wilbers, saxofonist Tom Sanderman, klarinettist Erwin Muller en percussionist Reggy van Bakel, heeft geleid tot een origineel album, waarbij associaties met verschillende genres ongehinderd naast elkaar kunnen bestaan.

quote
De Australisch-Nederlandse componist Kate Moore schreef het lied I disappear op een gedicht van de singer-songwriter Lucky Fonz III. Rianne Wilbers begint solo, maar vanaf het tweede couplet zweven rond haar stem mysterieuze blazerstonen. Hoe die uiteindelijk in de geest van de tekst uitdoven: subliem.
- Volkskrant - Guido van Oorschot

Ensemble VONK bestaat uit zangeres Rianne Wilbers, saxofonist Tom Sanderman, klarinettist Erwin Muller, percussionist Reggy van Bakel en componiste/artistiek leider Nicoline Soeter. Met deze unieke samenstelling als vaste basis ontstaat een constante dialoog over het samenklinken van muziek en tekst en het creëren van nieuwe vormen tussen poëzie, songwriting en eigentijdse composities. VONK geeft opdrachten aan componisten en werkt met theatermakers en schrijvers. VONK was in 2021 Award Ensemble bij Gaudeamus in Utrecht. Het ensemble is een vaak geziene gast op November Music in Den Bosch en speelde in 2020 de muziektheatervoorstelling GROND in coproductie met Het Zuidelijk Toneel en Tilt. Met het eerste album Whose arm is that? speelde VONK onder andere op Cross-linx, Transit Festival in België en Huddersfield Contemporary Music Festival in Engeland.

A songbook of rare feelings komt tot stand met steun van het Fonds Podiumkunsten, SENA, Prins Bernhard Cultuurfonds, de Provincie Noord-Brabant en de Gemeente Tilburg.

Delen

  • email
  • whatsapp
  • twitter
  • facebook
  • linkedin
English