0224 Ludwig Wittgenstein

Wittgenstein

Bo Tarenskeen

Een solo over intelligentie die de mens vermorzelt, over het hoofd dat de wereld verraadt. Een exercitie over de logica als een te scherp mes dat vooral de gebruiker ervan verwondt.
Het eerste deel van een tiendelige theaterreeks over het werk van Ludwig Wittgenstein.

Deel 1: Filosoferen tegen de achtergrond van de catastrofe

In de loopgraven van de Eerste Wereldoorlog schrijft de jonge Oostenrijkse filosoof Ludwig Wittgenstein een geheim dagboek waarin zijn aantekeningen over logica naadloos overgaan in beschouwingen over God, zelfmoord, seksualiteit en de zin van het leven.
Het resulteert in de Tractatus–Logico–Philosophicus, waarin hij de filosofie als opdracht geeft het denken logisch te verhelderen.
Maar welke prijs heeft absolute helderheid? En wat betekent filosofie tijdens een wereldwijde catastrofe? Wat kan het tegen een crisis inbrengen? En wat blijft er over als er niets meer te vragen is?

Bo Tarenskeen is toneelspeler, schrijver, regisseur en medeoprichter van Theater Na de Dam. Sinds 2015 werkt hij aan een theaterserie over het ‘kwade denken’, waarvan voorstellingen over Adolf Eichmann (2015), Henry Kissinger (2016), Martin Heidegger (2018) en Albert Speer (2019) de eerste vier delen vormden.
Parallel aan deze serie maakt Tarenskeen een nieuwe theaterreeks over een van de belangrijkste communicatie- en taalfilosofen uit de 20e eeuw; Wittgenstein.

Meer info en credits

Concept, tekst en spel Bo Tarenskeen, dramaturgie Jellichje Reijnders, publiciteit Esra Johanna Merkel.

Delen

Tickets
  • normaal € 17,00
  • Vroege Vogels € 12,00
  • < 25 jaar en studenten € 10,00
  • FHK 50% € 8,50

Genre

Theater