Zomersessies Def 08 Site
Web Zwermers Pan Catwalk Jostijnligtvoetfotografie 2X3
3 2 Youri En Marie C Alex Hamstra Photography Blikopfestivals Web 183317

Zomersessies #3

Zwermers & Makershuis TIlburg

Geniet deze zomer van 6 avonden met live performances van lokale makers. Theater en nagesprekken met een klein publiek in de tuin en in huis, een drankje van de bar en wellicht een maaltijd vooraf: dat zijn de ingrediënten voor de komende vrijdagen.

Reserveren kan vanaf 10 juli 10.00 uur. Reserveren is verplicht.
Op de dag zelf beslissen we of we de tuin in kunnen; er komen dan via de site meer plaatsen beschikbaar. Hou ons in de gaten op de socials en de website.


Programma

Catwalk - Zwermers

De vierdelige mini-serie van het Tilburgse gezelschap Zwermers. Ze tonen nieuw werk rond de performance Pan~// Catwalk die dit jaar geprogrammeerd stond in het hoofdprogramma van Oerol.
Van versleten spijkerjack tot extravagante glitterjurk. Onze kleding is een uitdrukking van wie we zijn, willen zijn, en soms moeten zijn. Wat zegt die tweede huid over ons? Draagt de mens kleding of wordt de mens door kleding gedragen?

Zwermers heeft een missie: het vangen van alle soorten mensen door de kleding die we dragen. Die zoektocht is nooit af, en daarom doet Zwermers nader artistiek onderzoek naar verschillende doelgroepen. In deze mini-serie onderzoekt het gezelschap o.a. Fast Fashion, de rauwe randjes van de maatschappij en wereldse kledingstijlen. De voorstelling is inclusief nagesprek over dit thema.

Makershuis Tilburg

Elke week presenteren makers van het Makershuis een fragment van hun werk en gaan ze in gesprek over de uitdagingen die ze in hun makerschap tegenkomen.

Met vanavond:

 • Annemijn Rijk – Re:Born LIVE solo
  Alsof het net uit de lucht ter aarde is gestort. We zien een wezen roerloos op de grond, onder het slijm en met net genoeg kracht om te ademen. De lange benen uitgestrekt, de knieën knokig. Het gezicht verborgen onder de armen, anoniem, alleen. Om te overleven ligt een ogenschijnlijk onmogelijke uitdaging in het vooruitzicht: Opstaan.
  In deze korte lecture performance zetten choreografe Annemijn Rijk en danseres Nicole van den Berg aan de hand van fysieke voorbeelden de choreografie van de film Re:Born uiteen. De makers nemen u mee door de gemaakte keuzes in het creatieproces vanaf het allereerste concept tot aan de uiteindelijke film. Hoe laat een dansmaker zijn publiek kijken naar een lichaam? Welke invloed heeft film op de benadering van dans?
 • Bram van Helden – I open at the close
  Dool rond in een wereld van theatergordijnen. Een bewegende installatie in de grote zaal van De Nieuwe Vorst.
  In maart leek het doek te vallen voor het theaterseizoen 2019/2020. Nu de deuren voorzichtig weer opengaan, kijken we anders naar de ruimtes die maandenlang stil en donker waren. De Nieuwe Vorst vroeg Bram van Helden om de herstart te verzorgen. Vier weken lang is I open at the close te bezoeken. Een overgangservaring, tussen een lege en volle zaal.
  Bram van Helden geeft steeds een nieuwe vorm aan zijn werk (performances, installaties, exposities). Vaak staat het op theatrale wijze leven inblazen van levenloze objecten centraal. Dit project kwam tot stand in samenwerking met Thijn Kolk.
 • Youri & Marie
  Youri Peters en Marie Khatib-Shahidi onderzoeken en ontwikkelen binnen Makershuis Tilburg ideeën voor hun nieuwe stuk Chicago Baby (werktitel), waarmee ze de banaliteit van intimidatie willen benadrukken en bekritiseren.
  Youri en Marie: ‘’Voor dit nieuwe stuk proberen we onszelf te vernieuwen en niet te creëren waar we goed in zijn, maar wat we denken dat het thema en het stuk nodig hebben. Dat is uitdagend en heel spannend!
  In deze tijd waarin social distancing ons uit elkaar houdt, voelen Youri peters en Marie Khatib-Shahidi de drang om samen te komen met mensen en te delen. Dus gaan ze op zoek naar nieuwe manieren om voorstellingen te maken binnen de beperkingen. De afstand die iedereen moet houden, ook binnen het publiek, is voor hen zeer interessant om te onderzoeken. Ze willen mogelijkheden vinden om dicht bij elkaar te zijn in deze tijden van afscheiding.
  In deze geïmproviseerde voorstelling zoeken ze naar een nieuwe invulling van de interactie met het publiek. Ons gedeeld obstakel van afstand houden waar we ook zijn, willen zij in hun voorstelling spiegelen. Hoe verwerken we deze huidige realiteit? Kunnen we verbinding vinden terwijl we de regels van sociale distance waarborgen? ...En die misschien overwinnen? Youri en Marie nodigen je graag uit om deel te nemen aan het experiment, dat gevolgd wordt door een gesprek waarin ze hun gedachten, vragen en ervaringen delen.
De uitschuiftafel

Begin je avond relaxed en kom voorafgaand aan het programma genieten van de heerlijke gerechten van Proeflokaal de Tuin! Reserveer je tafeltje minimaal een dag van tevoren.
Lees hier alle info >

zomerse verzameling van lokaal talent

Pay What You Want

Voor dit programma hanteren we ‘Pay what you want’.
Jij bepaalt zelf na afloop wat je wilt en kunt betalen.

Dat bedrag hangt natuurlijk samen met wat je van de voorstelling vond. Maar we willen ook benadrukken dat het geld wat we ophalen ons in staat stelt het werk van deze lokale makers te presenteren.

Weet je niet wat een gepast bedrag is? Dan geven we je enkele suggesties.

 • Als iedereen € 10 zou betalen, kunnen we blijven doen wat we doen.
 • Heb je minder te besteden, of ga je deze zomer naar meerdere voorstellingen, dan is een bijdrage van € 7,50 een mooi bedrag.
 • Kun je meer kwijt, of je vond het geweldig dan is € 12,50 een goede richtlijn.

Méér mag natuurlijk altijd… ;-) en kun je je geen bijdrage permitteren? Geen enkel probleem. Je bent meer dan welkom!

Meer weten? Bekijk hier onze FAQ.

Meer info en credits

Catwalk - Zwermers:

Performers: Inez Wolters, Paul van de Waterlaat

Muzikant: Wouter de Belder

Techniek: Sander Verbiest

Dramaturgie: Loes Buenen

Mede mogelijk gemaakt door een financiële bijdrage van het FPK, Balkonscenes

Delen