Motus Mori Meeting the archive & MUSEUM

Katja Heitmann

Beweging gaat en ver-gaat. Maar hoe bewaar je beweging? Sinds 2019 werkt onze ‘huisgenoot’ Katja Heitmann aan haar meerjarige kunstproject Motus Mori, een bijzonder archief voor de menselijke beweging. Samen met haar team van toegewijde dansers / bewegingsarchivarissen verzamelt en bewaart ze persoonlijke beweging en maakt daarmee telkens nieuwe kunstwerken.

MEETING THE ARCHIVE

Van 17 t/m 19 oktober strijken Katja en haar team opnieuw neer in Tilburg voor ‘bewegingsinterviews’.
Wil je jouw bewegingen toevertrouwen aan het archief? Ga naar https://www.motusmori.com/movementinterview en geef je op voor een interview met een van de dansers op 17, 18 of 19 oktober. Op basis daarvan maakt de danser een persoonlijk ‘portret’ dat wordt opgenomen in het archief.

MUSEUM

Op 20 oktober kun je je beweging, samen met die van andere Tilburgers, terugzien in de bewegingstentoonstelling Motus Mori MUSEUM. Tijdens MUSEUM houden de dansers vijf uur per dag de ‘menselijke beweging’ in gang. Deze tentoonstelling van choreografische portretten toont een indrukwekkend en aangrijpend beeld van de menselijkheid. Je bent ook welkom om enkel de tentoonstelling te bezoeken en de portretten van verschillende mensen uit Tilburg (en van het al bestaande archief) in een museale setting te zien. MEER INFO >

Over Katja Heitmann

Katja Heitmann (1987, DE) opereert op de grens van dans, beeldende kunst, performance en installatie. Ze onderzoekt in haar beeldend-choreografisch werk wat de mens beweegt in het huidige tijdsgewricht. Het choreografisch werk van Katja Heitmann bestaat uit nadrukkelijke esthetiek, in scherp contrast met de menselijke feilbaarheid. Haar minimalistische beeldtaal confronteert de toeschouwer met een woeste zee aan inzichten. Een spanningsveld dat telkens opnieuw in haar werk naar voren komt. In 2016 won zij de Prijs van de Nederlandse Dansdagen, in 2020 werd zij onderscheiden met de Gieskes Strijbis Podiumprijs, de grootste podiumkunstprijs van Nederland.

Als choreografisch-beeldhouwer gaat Katja continu op zoek naar de kern van haar materiaal. Door middel van radicale concepten en doordachte uitvoeringsvormen ontdoet ze haar artistieke materiaal van iedere ruis. Dat wat er werkelijk toe doet wordt met verbijsterende scherpte getoond. In ieder detail van haar werk schuilt het grote gebaar.

Meer info en credits arrow-right

choreografie & concept: Katja Heitmann
geluidsontwerp & concept: Sander van der Schaaf
producent: Stichting This is not a show
performers: in wisselende samenstelling: Boris Boes, Dana Schilperoort, Maria Mora Navarro, Josefine Patzelt, e.a.

artistiek advies: Christina Flick, Ingrid de Rond, Liesbeth Groot Nibbelink
video en fotografie: Hanneke Wetzer
ondersteund door: Fonds Podiumkunsten, Gemeente Tilburg, Provincie Noord Brabant

Motus Mori is ontstaan in co-productie met DansBrabant, Marres huis voor hedendaagse cultuur, tanzhausNRW en STRP festival.

English