Deze voorstelling heeft geïntegreerde audiodescriptie en is geschikt voor blinden en slechtzienden.
BRAM
Was Brammetje Cox een vooruitstrevende feminist? Een compromisloze kunstenaar? Een harteloze moeder? – Verheug je op een Brabants familieverhaal met mythische proporties. En cassettebandjes. Veel cassettebandjes.
een Brabants familieverhaal met mythische proporties
Iedere familie heeft er wel één: de excentriekeling. Die rare snijboon die net buiten de lijntjes kleurt, de gekke tante, de vreemde neef. Kunstenares Bram (1934-1998) was die buitenstaander die nooit écht werd geaccepteerd. Een moeder die haar tijd ver vooruit was, meer wilde dan het huishouden. En wilde ze dat moederschap überhaupt? Oordelen van buitenaf vliegen haar om de oren, “het is niet pluis op nummer 28” “Het spookt daar…” “Dat mens mag zich geen moeder noemen”. En wat moet ze ineens met die verloren zoon die op de stoep staat?
In audiovoorstelling BRAM brengen alledaagse voorwerpen, een koffiemolen, een rol tape, schoonmaakhandschoenen, het mysterieuze rijtjeshuis van Bram tot leven. Een groentehakker klinkt als een piepend tuinhek, een bleekselderij is een krakende rug en klinkende wijnglazen luiden de deurbel. Je bent op ieder moment vrij om je ogen dicht te doen en je in de Eindhovense buitenwijk Woensel te wanen.
BRAM dompelt je onder in een verrassende geluidswereld. Met een stiekeme rol van een foley-artist.
Na een groot succes op Oerol gaat BRAM nu de theaterzaal in. Een wonderlijk verhaal van mythische proporties. Theatermaker Karlijn Kistemaker duikt samen met acteur Rop Verheijen (De Luizenmoeder, Wie is de Mol?) diep dit Brabantse familieverhaal in en raken steeds verder verstrikt in een web van meningen en verhalen.
Luister ook BRAM de podcast!
In deze uitpluispodcast ontrafelen Daniel en Karlijn het mysterie rond Daniels onbekende opa. Podcastmaker Serin Utlu vervlecht dit met eigen ervaringen over moederschap en zoomt uit naar het spanningsveld tussen ouderschap en kunstenaarschap. Hier te luisteren >
Over Brammetje Cox
De Eindhovense Maria Croonen (1934 – 1998) gooit haar leven van huisvrouw en tandartsassistente om en wordt autodidact beeldend kunstenaar. Langzaamaan transformeert moeder Maria in kunstenaar Bram. Brammetje Cox leeft voor de kunst, maar is tegelijkertijd een alleenstaande moeder met vier kinderen. In haar leven maakt Bram radicale keuzes en die blijven niet zonder gevolgen. In de voorstelling blikt Kompagnie Kistemaker terug op Brammetjes leven. Karlijn en Rop gaan in gesprek met betrokkenen van toen, maar raken steeds verder verstrikt in een web van meningen en verhalen.
Cornelissen is een technisch zeer sterke speler die sensitief en ingeleefd spel plaatst tegenover de aardse, droogkomische podiumpresentatie van Kistemaker. Bram blijft daardoor lange tijd licht en vrolijk van toon, waardoor de complexiteit van de thematiek je ineens overvalt.
Meer info en credits
concept en tekst Daniel Cornelissen & Karlijn Kistemaker
spel Karlijn Kistemaker & Rop Verheijen
foley artist Chris Koopman
scenografie en kostuums Calle de Hoog
dramaturgie Hilde van Beek
eindregie Eva Meijering
lichtontwerp Desmond Veldhuis
geluidstechniek Jens Bakker
lichttechniek Sander Schippers
productie Judith Rosendaal
technisch producent en geluidsontwerp Rick Gobee
decorbouw Robin Hooijboer (Buurtsuper)
grafisch ontwerp Michiel van der Werf
foto campagne beeld Kees Tabak
scènefoto’s Bart Grietens
marketing & verkoop Via Rudolphi
podcast Serin Utlu