Bekijk tickets

Lorca

De Poezieboys & Joost Oomen

LORCA is een poëtisch eerbetoon aan de dichter Federico Garcia Lorca, bekend om zijn felrealistische toneelstukken als Yerma en Bloedbruiloft. Veel minder bekend is dat Lorca in de laatste maanden van zijn leven werkte aan het surrealistische toneelstuk Het Publiek. Dit ‘geheime’ stuk vormde voor Joost Oomen en de Poezieboys het startpunt voor een wild, poëtisch avontuur.

Paarden, rood naakt, een omgekeerde Christus, een moeder, een wijnloof en een sneeuwbui van glacé handschoenen.

In het diepste geheim, op een schip ergens tussen Cuba en Spanje, werkte de Spaanse dichter Federico García Lorca aan het surrealistische stuk Het Publiek. Het was beeldender en vooral veel raarder dan al zijn andere werk, maar hij schreef het omdat hij na een reis van maanden, van huis en haard verjaagd door allesverzengend liefdesverdriet, nu eindelijk terugkeerde naar het land van zijn grote droomprins: Salvador Dali. Om deze dadaïst met krulsnor te laten weten wie de baas is, schreef Federico Garcia Lorca het toneelstuk vol van paarden, een rood naakt, mannen met baarden, een omgekeerde Christus, een inspiciënt, een tamboerijn, een moeder, een wijnloof en een sneeuwbui van glacé handschoenen.

Onmogelijk kon hij weten dat hij dat stuk binnen een paar jaar bij een vriend moest verstoppen, omdat er een burgeroorlog losbarstte. Onmogelijk kon hij weten dat niemand wist hoe zijn vreemde stuk te spelen nadat de dichter door fascisten was doodgeschoten. En onmogelijk kon hij weten dat zijn stuk zevenentachtig jaar later het startpunt zou worden voor een wild, poëtisch avontuur. Een avontuur van drie jongens, of vier als je Federico zelf ook meerekent, die met zijn Het Publiek in de hand het ingedutte theaterlandschap eens flink tegen de schenen komen schoppen.

quote
LORCA is een sympathiek, aanstekelijk en liefdevol theaterfeestje waar je niets aan hebt, en dat daarom toch best waardevol is.
- Theaterkrant Lees meer
quote
Ik vond het mooi, verwarrend en ontroerend.
- Frits Spits in Opium op Oerol
quote
Eén van de meest geestige en gelaagde voorstellingen dit jaar.
- Cornald Maas in Opium op Oerol

Pay What You Want

Heel december en de eerste week van januari bepaal jij je eigen ticketprijs. Voor veel mensen is de (financiële) drempel om cultuur te bezoeken (te) hoog en daar hopen we met onze Pay What You Want-maand een beetje verandering in te brengen.

Je koopt een ticket via de site. Daar kun je kiezen uit een aantal prijzen, variërend van XXS (1,00) tot XL (36,00). De M is onze reguliere prijs (18,00), en S onze reguliere prijs voor jeugdvoorstelling (€ 9,00).
Jij kiest de prijs die het beste bij jouw situatie past.

Klik hier voor meer informatie.

Meer info en credits arrow-right

Concept Joost Oomen, Joep Hendrikx, Jos Nargy Eindregie Ellen Goemans, spel Joost Oomen, Joep Hendrikx, Jos Nargy, vormgeving Pleun Verhees, Sjaan Hofstede, lichtontwerp Iain Hoeffnagel, uitvoerend producent Sanne Priem, productieleider Thijs ten Berge, productie coördinatie Thijs ten Berge, techniek Dario Giustarini, marketing Mathé Többen, Dieke van der Spek.

Delen

  • email
  • whatsapp
  • twitter
  • facebook
  • linkedin
English