Desire
Een verstilde voorstelling over het verlangen om iets mee te maken. Om geliefd te worden, om aangeraakt te worden. Het universele verlangen naar verbinding wordt op een speelse en persoonlijke manier voelbaar gemaakt. Het publiek wordt meegenomen in een herkenbare en intieme gedachtenwereld.
Desire speelt zich af in de overgang van nacht naar dag, van donker naar licht. Het moment waarop de mogelijkheden zichtbaar worden. Welke gedachten en twijfels spelen er tijdens dit zogenoemde ‘blauwe uur’? De voorstelling bevindt zich precies op dat ogenblik van onvervulde verlangens.
Met een nieuw geschreven tekst als vertrekpunt, staat Louis Janssens samen met drie spelers op scène. Vier eenzame zielen nemen ons mee in hun persoonlijke gedachten, twijfels, angsten en verlangens. Ze delen wat ze normaal niet aan elkaar durven tonen. In Desire doen ze dat wel, om zo te ontdekken dat ze daarin eigenlijk nogal op elkaar lijken.
Na de solovoorstelling Serenade (geselecteerd voor #nieuwjong van Het TheaterFestival 2021) en het duet Analoog met Willem de Wolf/De HOE, maakt Louis Janssens nu met een groep jonge queer spelers de voorstelling Desire. Het is een volgende stap in het creëren van voorstellingen die zowel een poëtische en intieme, als vreugdevolle en speelse wereld weten te verbeelden
In de wonderschone voorstelling Desire hunkeren vier mensen ernaar gezien te worden.
Ziehier vier performers – naast Louis Janssens ook Mourad Baaiz, Mick Galliot Fabré en Joshua Smits – alle vier queer, niet bescheiden, niet verlegen, en op momenten toch ook heel kwetsbaar. Behalve hun lichaam tonen ze ook hun ziel, wat hen beweegt, wat hun verlangen en teleurstellingen zijn. Het levert prachtige zinnen op, betekenisvolle stiltes en liefdevolle aanrakingen.
Deze dolende queer millenials willen groots en meeslepend leven als in een videoclip of op een party die nooit eindigt. Maar zie ze daar eens staan, op een kluitje en toch alleen. Eigenlijk willen ze één ding en dat is liefde. Soms is de theaterontmoeting moeilijk te verteren door de onverbloemde kwetsbaarheid en zelfhaat van de mannen, die bijvoorbeeld te maken hebben gehad met geweld en seksuele vernedering en daar een verwrongen genoegen uit halen. Onder hun hunkering wordt het gat van onvermogen steeds groter en schrijnender. Janssens maakt poëzie van het desolate.
De performers willen verdwijnen, vluchten en alleen zijn, maar snakken ook naar aanraking, liefde en verbinding.
Als een hartklop, als een opnieuw aanbrekende dag of nacht, is er steeds een terugkerend nieuw verlangen. Meer nog dus dan om dat waarnaar verlangd wordt, draait het in Desire om het verlangen zelf.
Meer info en credits
tekst: Louis Janssens, Peter Seynaeve, Mourad Baaiz, Mick Galliot Fabré en Joshua Smits
spel: Louis Janssens, Mourad Baaiz, Mick Galliot Fabré en Joshua Smits
eindregie: Peter Seynaeve
lichtontwerp & techniek: Eva Dermul en Lies Van Loock
productieleiding: Lori Tuerlinckx
productie: vzw Louis
met steun van: Monty, C-mine, CAMPO, De Brakke Grond, Theaterfestival Boulevard, deAuteurs en de Vlaamse Overheid
met dank aan: Kaaitheater, Simon Baetens, Tim Taveirne, Elsemieke Scholte en Willem de Wolf
Over Louis Janssens
Louis Janssens (1995) studeerde in 2018 af aan de richting Drama, KASK Gent. Van 2012 tot 2022 vormde hij samen met Ferre Marnef het tweekoppig collectief Desnor. Ze maakten o.a. Ideale Plaats (2013), #BOS (2014), Galileo (2017) en Toverberg (2019). Naast zijn werk met Ferre binnen Desnor maakte hij ook verschillende soloprojecten, waaronder Ouvertures (2016). In 2018 maakte hij samen met Timo Sterckx zijn afstudeervoorstelling The Greatest Show on Earth, die hem de Horlait-Dapsensprijs (prijs voor afstudeerwerken) opleverde en een selectie voor TAZ#2018. Hij deed stage als regieassistent bij de voorstelling MUUR van Floor van Leeuwen. Als speler was hij te zien in voorstellingen van Muziektheater Transparant en Tuning People/fABULEUS. Voor de festivals LafS#5 en LafS#6 organiseerde en cureerde hij de eenmalige performances Listen to your heart en Year. Zijn solovoorstelling Serenade ging in 2021 in première en werd geselecteerd voor '#nieuwjong' van Het TheaterFestival. In 2022 maakte hij samen met Willem de Wolf bij De Hoe de voorstelling Analoog (selectie Het TheaterFestival & Nederlands Theater Festival 2023). De voorstelling Desire ging in augustus 2023 in première tijdens Theaterfestival Boulevard. Als docent is hij betrokken bij de opleiding Acteren aan Conservatorium Antwerpen.