reprise
Bekijk tickets

Showmeister, een komedie over sterven

Theater Oostpool | Hulst & Tarenskeen

Wanneer de hypersuccesvolle voetballer Mario (Jim Bakkum) van de dokter te horen krijgt dat hij nog maar een jaar te leven heeft, stort zijn wereld in. Opeens voelen zijn drie landstitels en miljoenen op de bank niks meer waard en op de club zijn ze al bezig met zijn vervanger. Dus besluit Mario de oppervlakkige voetbalwereld achter zich te laten en zijn laatste dagen op aarde te besteden aan een ultiem cadeau waar zijn miljoenen fans écht iets aan hebben: een theatershow over zijn eigen leven.

Met de wereldberoemde Mario in je zaal heb je gegarandeerd een hit. Weet ook Fabio (Thomas Höppener), artistiek leider van het koninklijk theater waar Mario zijn show op wil voeren. Ook al lopen de bezoekersaantallen al jaren terug en staan er nu meer acteurs op de vloer dan dat er publiek in zijn zaal zit; Fabio gaat nog liever failliet dan dat hij zijn artistieke ziel verkoopt en ruimte geeft aan dit soort plat entertainment. Helaas voor Fabio is de afdeling marketing het daar niet mee eens en starten de repetities volgende week.

Ontroerende komedie over twee tegenpolen die op zoek gaan naar wat hen verbindt.

Deze voorstelling duurt 2 uur.

quote
Höppener excelleert als de getroebleerde theatermaker die Thomas Bernhard citeert, en Bakkum is met zijn ingetogen, bezonken toneelspel dé grote verrassing van de show.
- Volkskrant ★★★★★ Lees meer
quote
Regisseursduo Jan Hulst en Kasper Tarenskeen levert, zoals we inmiddels van ze verwachten, een bijdehante, scherpe voorstelling af, met een slimme tekst (Tarenskeen) en harkerige personages. Dit keer met een flinke dosis meta-humor: niet alleen wordt er de draak gestoken met ‘het theaterveld’, ook het ‘theaterstuk binnen een ’theaterstuk’-gegeven wordt bij de hoorns gevat. Het Charlie Kaufmangehalte is verrukkelijk hoog.
- Theaterkrant Lees meer
quote
Jim Bakkum is een gouden greep.
- NRC ★★★★
quote
De voorstelling boeit van aanvang tot slot. De acteurs doorbreken nu en dan de vierde wand wat bijdraagt aan de levendigheid van de voorstelling die dus, anders dan de ondertitel doet vermoeden, niet alleen over de dood gaat maar ook over theater maken, vriendschap, rivaliteit, relaties en de zin van het leven. Showmeister is meesterlijk.
- Scenes ★★★★ Lees meer

Meer info en credits arrow-right

Jan Hulst & Kasper Tarenskeen, tekst Kasper Tarenskeen, spel Jim Bakkum, Thomas Höppener e.a., scenografie Jan Hulst, kostuumontwerp Patricia Lim, kostuumatelier Femke van Neerven, hoofd productie Rudy van Wijk, productieleider Ilze Versloot, hoofd techniek Nik Tenten, marketing Daniel Jaspers, Femke Krijntjes en Luca Renting, campagnebeeld Elza Jo.

Theatermakers Jan Hulst en Kasper Tarenskeen zijn onmiskenbaar de stem van nu. Ze maken theater waarin hun generatie aan het woord komt, met nieuwe komedies die zowel tragisch als kritisch zijn.

Delen

  • email
  • whatsapp
  • twitter
  • facebook
  • linkedin
English