Jongensuren
Jongensuren is een onderzoekende, haast documentaire voorstelling, gemaakt door iemand die diep in het leven en werk is gedoken van een van Nederlands grootste schrijvers, Andreas Burnier.
Hoognodige ode aan Andreas Burnier - queer icoon, haar tijd ver vooruit
Welkom in de wereld van de Nederlandse sixties-schrijver Andreas Burnier, die ondanks haar vooruitstrevende, nog altijd hyperactuele werk over identiteit en seksualiteit in de vergetelheid is geraakt.
Burnier schreef over die onderwerpen op een manier die nu bekend klinkt, maar destijds nog zeer controversieel werd gevonden – en grote impact had. Jongensuren, de theaterbewerking van Burniers werk, geïnspireerd op de boeken Een Tevreden Lach en Het Jongensuur, ademt de tijdgeest, de dubbele moraal van de naoorlogse periode, en de vrijheidsdrang van een jonge Joodse lesbische vrouw in een wereld waarin ‘afwijkingen’ worden afgekeurd.
‘Van deze proef hangt alles af. Als dit lukt, kan ik verder, kan ik een nieuw leven beginnen: drinken, vechten, neuken, naar zee gaan, in havens werken, in de nacht langs de dokken zwerven, rossen, rijden, vloeken, met mannen verbroederen, vrouwen versieren, een groot arts worden – in het buitenland uiteraard. Het hele verdomde leven als een sappige vrucht langs mijn kin laten druipen, merde, in ieder geval alles zijn, behalve braaf en aangepast uit levensangst.’
In Jongensuren, een nieuwe theatertekst van Koen Verheijden op basis van het werk van Andreas Burnier, zien we vier acteurs, vier vrouwen op de vloer, die afwisselend Andreas Burnier en de personages om haar heen spelen. Jongensuren is een theatrale ode aan Andreas Burnier, ook in vorm en stijl; associatief, vanuit verschillende perspectieven en met veel (soms wrange) humor.
Ik vind het bizar dat Andreas Burnier, die zo’n grote invloed heeft gehad op de Nederlandse literatuur, vandaag de dag nog zo weinig bekend is. Met deze voorstelling wil ik haar werk weer de aandacht geven die het verdient. En theater is bij uitstek het middel om historische queer personages een podium te geven.
Wie was Andreas Burnier? Waarom is haar verhaal ook nu nog relevant? Kirsten en Hanna vertellen...
PAY WHAT YOU WANT
Heel december en de eerste week van januari bepaal jij je eigen ticketprijs. Voor veel mensen is de drempel om cultuur te bezoeken (te) hoog en daar hopen we met onze Pay What You Want-maand een beetje verandering in te brengen.
Je koopt een ticket via de site. Daar kun je kiezen uit een aantal prijzen, variërend van XXS (1,00) tot XL (36,00). De M is onze reguliere prijs (18,00), en S onze reguliere prijs voor jeugdvoorstelling (€ 9,00).
Jij kiest de prijs die het beste bij jouw situatie past.
We Are Public of Podiumpas?
Heb je een We Are Public pas of Podiumpas? Reserveer dan met je pas! De Nieuwe Vorst ontvangt voor deze reserveringen € 9,00 (50% van de normale ticketprijs).
Meer info en credits
Regie Koen Verheijden, met Kirsten Mulder, Anne-Chris Schulting, Lulu Streefkerk en Hanna van Vliet.